Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vagyis az esetek egy részében mindent lefed a támogatás. Azokon településeken, ahol alacsonyabbak a lakásárak, az ingatlanvétel nagyobb részben fedezhető a lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatások és kedvezményes hitelek – csok, falusi csok, Babaváró hitel – együttes igénybevételével – derül ki a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank  elemzéséből.

 Két gyerek vállalása esetén 14 vármegyében – köztük Tolnában – nem kell az állami támogatások mellett plusz forrás egy 80 négyzetméteres használt ingatlan megvételéhez falusi csokos településen.

A 19 megyeszékhely közül Salgótarjánban és Békéscsabán elegendőek az állami források egy 60 négyzetméteres használt ingatlan megvásárlásához, két gyerek vállalása esetén, míg Miskolcon, Szolnokon, Szekszárdon és Kaposváron ez szinte teljes mértékben elérhető saját forrás igénybevétel nélkül.

Mi van új ingatlan esetén?

Ezt is elemezték. Az adatok szerint új ingatlan vásárlása esetében az állami támogatások kisebb arányban fedezik a lakások vételárát. Egy új, 60 négyzetméteres lakást már csak Miskolcon lehet teljes egészében állami támogatásból megvenni három gyermek vállalása esetén, de több nagyvárosban – Tatabányán, Nyíregyházán és Békéscsabán – is "kedvezőek" ehhez a feltételek.

A megyeszékhelyeken egy 60 négyzetméteres újépítésű lakás megvásárlásához az állami források a vételár 22-47 százalékát fedezhetik két gyermek vállalása esetén, három gyermeknél viszont az arányok 36 és 85 százalékra emelkednek.