Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új emlékérmét ad ki jegybank a Magyar népmesék rajzfilmsorozathoz kapcsolódva; a 3000 forint névértékű színesfém emlékérme A só című népmesét örökíti meg.

Az emlékérme annak a 2021-ben indult, hétrészes színesfém érmesorozatnak a harmadik eleme, amelynek dedikált célja, hogy a magyar népmesék értékeit bemutassa, a rajzfilmsorozat képi világát megidézze – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-t.

Az emlékérme előoldalát Vékony Fanni, hátoldalát Szilos András fémműves formatervező iparművészek tervezték, az emlékérme kibocsátási ünnepségére a jelenleg zajló Kecskeméti Animációs Filmfesztivál keretében került sor pénteken.

Az érmesorozat harmadik eleme a rajzfilm-sorozatot indító ikonikus epizódot örökíti meg, a rajzfilm képi világához illeszkedve hűen adja vissza a népmese kulcsfigurái közti alapkonfliktust, majd annak feloldását, a szeretetteljes kibékülést.

Az emlékérme előlapjának bal oldalán és alsó negyedében futó, stilizált népművészeti virágmotívumokat és galambábrázolást a Magyar népmesék rajzfilmsorozat főcíme ihlette, amelyet Arany János Rege a Csodaszarvasról című művének első sorai inspiráltak, valamint szintén a főcímet idézi a jellegzetes zsinórírás, amellyel a tervezőművész az emlékérme kötelező elemeit, így a "Magyarország" feliratot, a "3000 forint" értékjelzést, a "2023" kibocsátási évszámot, valamint a verés helyét jelölő "BP." verdejelet szerkesztette meg.

Az előoldal és a hátlap

Az előoldalon központi szerepet kap a királyi vár, ahonnan az atyai harag elűzte legkedvesebb lányát, a jelenet szomorkás hangulatát a lemenő nap sugarait visszaadó fényezés fokozza. Az előoldalt tervező Vékony Fanni iparművész mesterjegye az előlap bal szélén, a középső tulipánmotívum fölött látható. Az emlékérme hátlapja a konfliktus feloldásának jelenetét ábrázolja, a király és a királylány kibékülését, amelyet a háttérben megjelenő királyfi tett lehetővé. A szintén zsinórírással megjelenő "A só" felirat helyezi kontextusba a hátoldalon megjelenő alakokat. A hátlap bal szélén található az érmeoldalt tervező Szilos András iparművész mesterjegye. 

Az érme a sorozat korábbi elemeihez illeszkedve, 75 százalék réz, 4 százalék nikkel és 21 százalék cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm. Az emlékérme ezúttal is korlátozott példányszámban jelenik meg, maximum 20 ezer veret készíthető belőlük proof-like kivitelben. Az érme a rendelkezésre álló készlet függvényében péntektől egy évig névértéken vásárolható meg a gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. budapesti érmeboltjában, valamint webáruházában.