2 év

A cég szerint az Apple és a Google is eltávolította az alkalmazásokat boltjukból, de azoknak be se kellett volna kerülni oda.

Korábban a Meta arra figyelmeztette a Facebook-felhasználókat, hogy több száz olyan alkalmazás került az Apple és a Google boltjába, amelyek ellophatják belépési adataikat. A cég szerint több mint 400 játéknak, képszerkesztőnek és különböző eszköznek álcázott ilyen szoftver van. A csalásnak esetleg áldozatul esett felhasználókat a cég külön értesíti, a Bloomberg szerint egymillióan érintettek.
A Meta posztjában arról ír, hogy az alkalmazások hamis értékelésekkel és hasznos funkciókkal csábították az embereket, de megnyitáskor, mielőtt bármit csinálhatnának, a felhasználóknak be kell jelentkeznie a Facebookba, ami után a fejlesztők hozzáfértek jelszavukhoz.
A Meta már jelezte a problémát a Google-nek és az Apple-nek, akik leszedték az álalkalmazásokat, de a nagyobb probléma, hogy ezek egyáltalán átmentek a rostán, különösen az Apple esetében, akik kifejezetten sokat beszélnek arról, hogy a nem az App Store-ban lévő programok „a kiberbűnözők melegágya.” Ennek ellenére boltjukba több millió dolláros kárt okozó csalóprogramok is felkerültek.
A Facebook jelentése szerint azonban a Google Play sokkal súlyosabban érintett, az említett alkalmazások közül 355 Androidra, 47 iOS-re készült. Míg előbbire mindenféle program került a játékoktól a horoszkópokig, utóbbira csak Facebook-oldal-, illetve hirdetéskezelők vannak.
A Meta posztjában az alkalmazások részletes listája megtalálható, ahogy pár tipp is, miből következtethetünk arra, hogy egy alkalmazást a fiókunk adatainak megszerzésére akarnak használni: Ha egy program nem azt teszi, amit a leírásban ígér, funkciói elérését harmadik portálra való bejelentkezéshez köti és rengeteg, esetleg elrejtett negatív értékelés érkezett hozzá, érdemes gyanakodni.