Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Régió veszi át tolnai idősek otthona fenntartását nyár közepétől. 
2023-ban Tolna város Önkormányzata kereste meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Déldunántúli Régióját azzal a céllal, hogy egyeztetéseket kezdeményezzen a tolnai Idősek Otthona fenntartói jogainak átadásával kapcsolatban. 
A 42 fős, felújított intézmény Tolna belvárosi részén található egy többemeletes, akadálymentes épületben. 

20 munkavállaló gondoskodik a lakók ellátásáról

„Szekszárdon és környékén már több mint 3 évtizede dolgozik és segít a Máltai Szeretetszolgálat. Önkéntes csoportunk több mint 200 családdal áll kapcsolatban, és immár 31 éve segíti a város és környékének lakosságát”

– mondja Jónás Gergely, a Máltai Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Régió regionális ügyvezetője. 2021-től a szekszárdi Ezüstfenyő Idősek Otthona is a Szeretetszolgálat fenntartásában áll, ahol aktív és igen eredményes önkéntes csoport működik.

Egy idősotthon átvételének számos lépése van, több szakhatósági engedély és adminisztrációs lépés van még hátra, amelynek eredményeképpen várhatóan 2024. július elsejétől kerülhet az intézmény a Máltai Szeretetszolgálat gondoskodása alá. 

„Április 24-én a Tolnai Önkormányzat képviselő testülete határozatban erősítette meg szándékát az átvétel kapcsán, és döntött a Máltai Szeretetszolgálattal kötendő szerződésekről.”

„Azért gondoltunk arra, hogy a Máltai Szeretetszolgálatot keressük meg az idősek otthona fenntartásával, mert személyesen tapasztaltuk, hogy megbízható, színvonalas munkával segítik a szociálisan rászorulókat, az idős embereket”

– mondja Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere.

A most jóváhagyott megállapodás 15 évre szólóan szavatolja, hogy 42 férőhely mindig biztosított legyen a tolnai lakosok számára, idősotthoni elhelyezés igénybevételére.