40 fok közeli meleg is lehet. Ha csak pár napra is, de ismét beköszönt a kánikula. Mától jelentősen erősödik a felmelegedés, kezdődik a harmadik hőhullám! – írja előrejelzésében az Időkép. Szerdán és csütörtökön hőségre, tűző napsütésre kell készülni, ezért a déli órákban erős, extrém szintet érhet el az UV sugárzás!

32-38 fokig melegedhet fel a hőmérséklet!

Ebben a melegben sokan a víz közelségét keresik, strandolni, fürdőzni mennek, hogy a kánikula testükre gyakorolt hatását enyhítsék, ám figyelni kell arra is, milyen következményei lehetnek a forróságnak!

A kánikula hatásai szervezetünkre, avagy mire figyeljünk!

HŐKOLLAPSZUS: A meleg miatti ájulást hívják hőkollapszusnak. A beteg az ájulás előtt gyengeséget, émelygést érez, jelentkezhet fülzúgás vagy a látás elhomályosulása, az egész test hirtelen leizzadása. 

NAPSZÚRÁS: Az enyhe panaszok fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, hányinger formájában jelentkeznek. A beteg kerüli a fényt, szívesebben tartózkodik hűvös, elsötétített helyiségben. 

KISZÁARDÁS: Az izzadás folyadék- és sóvesztéssel jár, és ezek pótlása nélkül kiszáradáshoz vezet. Ennek lehet tünete a fáradékonyság, az étvágytalanság, szédülés, fejfájás, a szapora szívverésérzés, hányinger-hányás, az izomgörcsök és az eszméletvesztés. 

A testünk jelez, ha baj van, figyeljünk hát oda rá!

Csütörtökön végül egy hidegfront hatására feltámadhat a szél, illetve késő délutánról, estétől záporok, zivatarok is kialakulhatnak.