A fűszernövényekről sem kell lemondanod. Több olyan fajta is akad, amit bátran elvethetsz a nyár utolsó hónapjában is, köszönhetően a rövid tenyészidejüknek.

Legfontosabb a megfelelő talaj

A késői termések sikere nagyban függ attól, hogy megfelelően elő tudod-e készíteni a talajt. Elengedhetetlen az ásás és a gereblyézés. Az öntözésről sem szabad megfeledkezned, amikor már fejlődésben vannak a növényeid, akkor bőségesen locsod őket.  Másodvetésben néhány faj kevesebbet terem, mint fővetésben, de ez ne vegye el a kedved.
 

Miket vethetünk újra augusztusban?

A kelbimbó, a bab, a kapor és a kínai kel is ideális erre a célra. A hónap végétől egészen szeptember közepéig ismételten vethető a fekete retek és a hónapos retek is. Ültethetünk még mángoldot és brokkoliféléket is. A fejes salátáról sem kell lemondanunk, augusztus közepétől a hónap végéig fólia alá ismét vethetjük, ami akár az ültetési idő után 6 héttel már szedhetővé válik. Sokféle egyéb saláta vetésének is ilyenkor van itt az ideje, a mezei és a tépő salátáról így még az őszi fagyok beállta előtt szedhetünk friss, egészséges leveleket. Szintén jó választás lehet az áttelelő zöldségfélék közül az áttelelő spenót és sóska is, amelyeket szeptember végéig vethetsz el. Még idén is élvezheted a friss spenót ízét, ha augusztus végéig korai fajtát vetsz el. TIPP! Érdemes káposzta mellé tenni, mert az távol tudja tartja tőle a földibolhákat. A hónap végéig vethető még a rukkola és az étkezési vöröshagyma is. A megfelelő gondossággal előkészített ágyásokba ilyenkor a cékla és a póréhagyma is ideális lehet. Ezek a zöldségek a nálunk szokásos őszi időjárásnak köszönhetően még a fagyok előtt kifejlődnek. Az így megtermelt céklát pedig nagyszerűen lehet télen tárolni.


A fűszernövényekről se mondj le

Cserepekbe fűszernövényeket is elvethetünk, így a növények védett helyen lesznek és könnyedén mozgathatjuk is őket, ha túlságosan hidegre fordulna az idő. Ilyen például a kapor, a koriander, a borágó, a majoranna, a bazsalikom és a metélőhagyma is. Hazánkban az egyik legelterjedtebb fűszernövény a petrezselyem, és jó hír, hogy ezt is el lehet ültetni augusztusban. Bár elég lassan növekszik, de egy augusztusi vetéssel és hosszan elhúzódó nyár végi időjárással van esélyünk a komolyabb fagyok előtt friss leveleket szüretelni