A közel 5 méter magas és 12,2 méter hosszú fosszíliát két évvel ezelőtt találták az Egyesült Államokban. A dinoszaurusz feltételezések szerint 66-68 millió évvel ezelőtt élhetett.

A lelet értékesítésével megbízott Christie’s aukciósház október 28-30. között a szingapúri Victoria Színház és Koncertterembe viszi egy rövid kiállításra a T. Rex csontvázat, majd egyből Hongkongba szállítják.
Itt aztán egy árverésen igyekeznek a legmagasabb áron eladni, ami a szakértők szerint akár 15,3-25 millió dollár is lehet. Francis Belin, a Christie’s ázsiai-csendes-óceáni régiójának elnöke elmondta, hogy eddig kevesebb mint 30 múzeumi minőségű T. Rex megkövesedett csontvázát tárták fel, Ázsiába viszont eddig egy sem került.
A valaha árverésre bocsátott legdrágább dinoszaurusz fosszília, a “Stan”, egy 11,7 méter hosszú példány volt, amelyet szintén a Christie’s árverezett el 31,8 millió dollárért még 2020-ban.

Habár az eladás után „Stan” eltűnt a tudósok látóköréből – akik ezt csalódottan szóvá is tették – később a National Geographic közölte a hírt, miszerint a fosszília a 2025-ben megnyíló az Abu Dhabi Természettudományi Múzeumban kap helyet.
“Nem tudjuk ellenőrizni a vevőt, de reméljük, hogy egy intézmény közvetlenül vagy közvetve érintett lesz a vásárlásban, és a kutatók számára is elérhető lesz a csontváz” – mondta Belin, aki hozzátette, hogy a vevő átnevezési és teljes kereskedelmi jogot kap, például a T. Rexhez kapcsolódó árucikkek értékesítésére.