0:00
/
Vajon mi lesz a protézissel húsz év múlva?

Ez a szakma egyik nagy kihívása. Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Szekszárdi Baleseti Sebészeti Napot a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház traumatológusai, a Tolna Megyei Baleseti Alapítvány együttműködésével.
A konferencia ez alatt a közel két évtized alatt komoly tudományos értékkel bíró eseménnyé fejlődött. A program továbbképzésként is jelentős pontszámmal akkreditált.  

A tanácskozás mintegy 100 résztvevőjét a házigazdák részéről Dr. Andriska István és Dr. Nőt László Gergely főorvosok köszöntötték. A tudományos programot Prof. Dr. Nyárády József, az MTA doktora, a PTE professor emeritusa, a szekszárdi kórház Traumatológiai Osztályának szaktanácsadója nyitotta meg, kifejezve abbéli reményét, hogy a konferenciasorozat még további évtizedekig sikeresen folytatódik.

A Baleseti nap aktuális témaköre 

Az alsóvégtagi sérülések, illetve a csípő- és térdprotézisek késői szövődményeinek ellátása. A résztvevők számos szakmai újdonságot jelentő gyógyászati megoldást, új műtéti technikát és szemléletet ismerhettek meg a meghívott előadók prezentációiból. Szó volt az implantációs technikák változásairól, új szemléletéről. Mint elhangzott a legjobb terápia a szövődmények megelőzése és ebben fontos szerepe van a hajlamosító állapotok (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, stb.) kiszűrésének. 

A rendezők örömmel nyugtázták az esemény iránti nagy érdeklődést, hiszen Kecskeméttől és Kiskunhalastól Marcaliig, illetve Budapesttől Székesfehérváron és Kaposváron át Pécsig számos intézményből érkeztek résztvevők. Az elismert szaktekintélyek mellett a szekszárdi kórház orvosai és szakdolgozói  is megosztották a témával kapcsolatos, gyakorlati tapasztalataikat. Ez különösen fontos a szakmák közötti kommunikáció szempontjából, mivel betekintést enged a másik terület szakembereinek munkájába és erősíti az együttműködést orvosok és szakdolgozók között.

„Szakmánk egyik legnehezebb kérdése a protézisek körüli szövődmények, illetve a revíziók. Ebben a témában most olyan előadásokat hallottunk, amelyek nagyon előrevivők számunkra. Megerősítést nyertünk abban is, hogy melyek azok az esetek, amelyeket mi, a vármegyei kórházban is meg tudunk operálni és melyek azok, amelyeket mindenképpen traumatológiai centrumba kell továbbküldenünk”

– számol be weboldalán a kórház.

A konferenciáról kérdeztük Dr. Andriska Istvánt, aki immár közel húsz éve szervezi a nap eseményeit.

(címlap fotó: illusztráció, pixabay)