Az első félévben összességében még jó számokat produkáló lakáspiac az őszi hónapokra látványosan lelassult az OTP Lakóingatlan értéktérkép idei második elemzése szerint. 

A szakemberek az egész év adatait tekintve 15-20 százalékos forgalmi visszaesésre számítanak.  A tavalyi és az idei első kilenchavi adatok országos átlagban 22,9 százalékos nominális áremelkedést mutatnak. 

Budapesten ennél kissé alacsonyabb, a kisebb-nagyobb városokban kicsit magasabb volt a növekedés. Egyre kedveltebbek a kis falvas értékesítések, ott tízszázalékos volt a drágulás.

A statisztika szerint a lakótelepi lakások és a társasházak ára emelkedett leginkább. A házak csereértéke kisebb mértékben nőtt. 

Nézzek mi mennyi?

Az eladott lakótelepi lakások országos négyzetméter átlagára meghaladja a 460 ezer – Budapesten a 680 ezer – forintot. A vásárolt családiházak esetében a 225 ezer forintot. 

Az értéktérkép adatai szerint a 19 megye közül idén csak Tolnában csökkent az eladott lakóingatlanok átlagára, az előző évben viszont itt volt a legmarkánsabb árugrás.