Tolna vármegyében is megkezdődtek a múzeumi programok a Magyar Nemzeti Múzeum és Petőfi Kulturális Program égisze alatt.

A Magyar Nemzeti Múzeum mint kultúrstratégiai intézmény a Petőfi Kulturális Program égisze alatt a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Wosinsky Mór Múzeum és a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével színvonalas kulturális programokat valósít meg a dombóvári és a simontornyai térség teleülésein.

Múzeum az Iskolában és az Iskola a múzeumban 

  • Ezzel a címmel múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak diákoknak egyrészt oktatási intézményükben, másrészt a szekszárdi múzeum kiállításaiban. 
  • A Múzeum a közösségeknél elnevezéssel történészek és régészek tartanak változatos témájú előadásokat az érdeklődő felnőtteknek. 
  • A Közösségek a múzeumban programban pedig az egyes településekről érkező résztvevők tárlatvezetéssel tekinthetik meg a vármegyei múzeum kiállításait. A közösségek kincsei rollup vándorkiállítás a Wosinsky Mór Múzeum kilenc kiemelkedő műtárgyát mutatja be, és azokon keresztül az intézmény tevékenységét is ismerteti.

Az első állomás a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium volt

Ahol Binder Borbála és Kovács József múzeumpedagógusok „Megérett már a fekete szőlő, / Siess kislány mert megfog az őrző” című foglalkozáson játékos formában mutatták be vármegyénk népművészetben gazdag tájegységét, a Sárközt és a szőlőőrzés hagyományát népdalok kíséretében. A következő alkalommal Rubányi Anita múzeumpedagógus drámapedagógiai eszközökkel igyekszik irodalmi művek témáit közelebb hozni a fiatalokhoz.

Múzeum a közösségeknél program első állomása Szárazd lesz

T. Konkoly Lilla történész a régi képeslapok Tolna vármegyei érdekességeit mutatja be. Dalmandon Dr. Vizi Márta régész az ozorai vár történetét tárja a közönség elé több évtizedes kutatómunkájának tükrében. Kisszékelyen Dr. Fuksz Márta néprajzkutató a szekszárdi bikavér múltjáról és jelenéről, Csapai János néprajzkutató pedig a tájházak hagyományőrzésben játszott szerepéről tart előadást Fürgeden.

(forrás, fotó: Wosinsky Mór Múzeum Facebook oldala, Retkes Tamás)