Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Vendégváró falatok – nem csak Húsvétra

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ismerős az az érzés, amikor a család vagy a barátok az utolsó pillanatban bejelentkeznek egy gyors látogatásra? Kellene valami vendégváró sütemény, de egy óra és itt van a vendégsereg? Két gyors receptet mutatunk, egy édeset és egy sósat, mindkettő garantáltan finom és gyakorlatilag elronthatatlan.

Áfonyás / csokoládédarabos muffin

Hozzávalók 12 muffinhoz:

10 dkg vaj

15dkg cukor

20dkg liszt

120 ml tej

2 db tojás

1 teáskanál sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 marék aszalt vörösáfonya vagy csokoládédarabok

A hűtött hozzávalókat a tészta összeállítása előtt vegyük ki a hűtőből, hogy a vaj megpuhuljon, a tojások és a tej pedig szobahőmérsékletűek legyenek.

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A vaniliás cukrot is a masszába keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd két részletben elegyítjük a masszával, majd a tejet is beleöntjük a keverékbe. Sűrű, csomómentes tésztát kapunk. Ez az alaprecept, amibe aszalt áfonyát vagy csokoládédarabokat is belekeverhetünk.

A masszát muffinpapírokba kanalazzuk. Előmelegített sütőben, légkeveréses módban, 180 fokon 18-20 percig sütjük.

 

Túrós pogácsa

Hozzávalók:

25 dkg túró

25 dkg vaj

25 dkg liszt 

1 evőkanál só

A tetejére: 

1 tojás

Nagy szemű só és egész kömény / Szezámmag / Lenmag

A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit megpuhulni, majd összegyúrjuk a túróval, a liszttel és a sóval. Az így kapott masszát pihentetjük 10 percig. Közben előmelegíthetjük a sütőt 200 fokra. A tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk bevagdossuk a tetejét. Kis pogácsákat szaggatunk belőle vagy ha nem akarunk vesződni, egyszerűen fel is vághatjuk. Helyezzük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tojással, majd ízlés szerint szórjunk rá nagy szemű sót, egész köményt, len- vagy szezámmagot. Légkeveréses sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

 

Ez a két harapnivaló nálunk örök kedvenc, remélem másnak is megjön a kedve és elkészíti őket. Gyerekkel is jó program lehet megsütni őket, hiszen roppant egyszerű tésztákról van szó.