Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedőt rendezték meg a Dombóvári Művelődési Ház aulájában 2022. november 25-én pénteken.

A megmérettetésen 12 intézmény 28 tanulója képviseltette magát. A résztvevők életkora nagyon széles skálán mozgott, az 5-12. évfolyamokról egyaránt indultak versenyzők. 

A diákoknak az eredményes szerepléshez ismerniük kellett a verseny névadójának életrajzát, személyes sportsikereit, az 1954-es labdarúgó világbajnokság legfontosabb eredményeit, adatait, az 1952-es helsinki és a 2021-es tokiói nyári olimpiák magyar érmeseinek nevét és eredményeit. A végső helyezési sorrend egy írásbeli, egy szóbeli forduló, s a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium nyomógombos berendezésével játszott harmadik kör után alakult ki.

A szóbeli fordulóba a versenyzők közül 24-en kerültek be, majd következett a nyomógombos forduló, amelynek 3-3 fordulójában a legjobb 12 diák mérte össze a tudását. A végső győzelemért a legtöbb ponttal rendelkező négy versenyző újra megmérkőzött egymással egy szuperdöntőben. 

Egyéni eredmények 

A küzdelem végén az egyéni kategóriában Földvári-Nemes Zsigmond, a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája tanulója szerezte meg az első helyet. Az ezüstérmet Ruppert Dominik, a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium 9. n osztályos tanulója érte el, a képzeletbeli dobogó 3. fokára Csermely Győző, a Monori József Attila Gimnázium tanulója került. A négyes döntőben végül az értékes 4. helyet Farkas István szerezte meg a Kispesti Eötvös József Általános Iskolából.

Csapat eredmények

A csapatversenyben a Monori József Attila Gimnázium együttese végzett az 1. helyen, második helyen a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája gárdája, 3. helyen a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium csapata végzett.

A versenyzők és felkészítő tanáraik teljes ellátásban részesültek a verseny idején, értékes könyvjutalmakat vehettek át a helyszínen. A legjobbak érmekkel is gazdagodtak.