Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja minden évben ellenőrzi a fokozottan védett szalakóták számára a Felső-Kiskunságba is kihelyezett mesterséges odúkat. A madárfajra a 3-5, ritkán 6 tojásos fészekalj jellemző. A korábbi években volt már rekordot jelentő 9 fiókás fészek itt, és az ország más területén is.

Megdőlt a rekord

„Példa nélküli, hogy egy odúban 10 fióka nevelkedjen, amit Lajosmizse határában találtak az MME munkatársai júliusban”

– olvasható a Magyar Madártani Egyesület weboldalán.

Az összetojást valószínűsítik a hozzáértők

Vagyis, hogy több tojó rak tojásokat ugyanabba a fészekbe. Ezeknél a családoknál valószínűsíthető, hogy kettőnél több szülő etet, de ennek vizsgálatára nem volt lehetőség.

 A fiókák megkapták a jelölőgyűrűt

Ezzel pedig a kirepülést követő azonosításukra, vonulásuk, területhűségük ellenőrzésére nyílik lehetőség.

A szalakóta állománya hazánkban az 1980-as években összeomlott, mindössze 300-400 pár maradt. Az 1990-es évek elejére eltűnt a Dunántúlról is. Az MME Duna-Tisza közén és Tiszántúlon dolgozó helyi csoportjai elkezdték segíteni a fajt nagyméretű D-típusú mesterséges odúk tömeges kihelyezésével, a 2000-es években pedig két nagy EU-pályázat is hozzájárult ahhoz, hogy a hazai szalakóta-állomány jelenleg már 2500 pár felett van, és a faj egyre nagyobb arányban zöld küllő és fekete harkály által készített természetes odúkban költ, ami a védelmi program legfontosabb eredménye.