Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Virtuális vezetéken jön a cseppfolyós gáz Magyarországra

Megérkezett az első cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítmány a horvát import terminálból Magyarországra. Ezzel új szállítási móddal és útvonallal bővült a hazai gázellátási lánc, amely jelenleg elsősorban közlekedési célokat szolgál; rövidesen azoban megnyílhat az út az ipari felhasználás előtt is.

Az ARELGAS Kft. Magyarországon elsőként üzembe állította első LNG szállító tartályos járműszerelvényét, aminek köszönhetően lehetővé vált, hogy ne csak vezetéken, hanem a gyakran "virtuális vezetéknek" nevezett szállító járművön is érkezhessen gáz Magyarországra.

A cég közleménye szerint a 2021 januárjában üzembe állított Krk-i terminál elsődleges feladata a tankerhajókkal szállított cseppfolyósított földgázt fogadja, tárolja és az újragázosítást követően, szállítóvezetéken a kontinens belsejébe, így Magyarország továbbítsa. Hozzátették: idén tavasztól közúti tanker járműveket is meg tudnak tölteni, megtöltésére, így a földgáz mellett elindulhat cseppfolyósított gáz szállítása Magyarországra.
    
A speciális szerelvényt, a vizsgáztatást és a forgalomba helyezést követően, a terminál rendkívül összetett műszaki és biztonsági előírásait követve készítették fel. A vállalat szerint „az első magyar jármű hazaérkezése a Krk terminálból, majd pedig a gáztároló tartályba való átfejtése mérföldkőnek számít az ellátásbiztonság, szállítási útvonal diverzifikáció és természetesen a költségcsökkentés lehetősége terén. Az ipari fogyasztók ellátása érdekében a szállítási út rövidítése, ezáltal a szállítás pontosabb ütemezhetősége fontos eredménye a most elindult folyamatnak.”

Magyarországon jelenleg 3 LNG töltőállomás működik, amelyből kettőt az M0-ás autópálya mentén az ARELGAS Kft üzemeltet. A harmadik, nyitás előtt álló töltőpont pedig Mosonmagyaróvárnál található, az M1-es autópálya mentén. Jövőre a növekvő számú LNG-hajtású járműpark igényeinek megfelelően várhatóan megkétszereződik a magyarországi töltőpontok száma.

KIemelt képünk illusztráció. Forrás: flickr.com