Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Béri Balogh Ádámra emlékeztek Szekszárdon a hétvégén. Elfogásának helyszínén tisztelegtek II. Rákóczi Ferenc kuruc brigadérosa előtt.

Ki volt Béri Balogh Ádám?

Béri Balogh Ádám 1665 körül született Hegyhátkisbéren. A katona az oszmánok ellen, a Szent Liga 1684-ben kezdődő felszabadító háborújában kezdte meg pályafutását. Élete kalandos volt és nehéz döntésekkel teli, de 1705-ben végleg határozott jövője felől: Rákóczi egyik legkitartóbb és leghűségesebb katonája lett. Bátorságáról híven tanúskodik az 1706 novemberében, Győrvár és Egervár között vívott ütközet, ahol a győztes lovasroham élén három fejsérülést szenvedett. A férfi 1707-ben Rabutin felvonuló csapatai felett is diadalmaskodott, sikerei és parancsnoka, Esterházy Antal kérése ellenére azonban a kuruc hadvezetés nem járult hozzá brigadérosi előléptetéséhez, ám 1708 szeptemberében a férfi már brigadérosként aratott győzelmet Kölesdnél az északra törő rácok ellen. 1710-ben esett labanc fogságba, majd 1711 februárjában kivégezték.

Fontos, hogy a múlttal tisztában legyünk

Bognár Cecil, az esemény szervezője szerint nagyon fontos, hogy tisztába legyünk a múltnak ezen darabjával és tudjuk, ki volt Béri Balogh Ádám. Ő volt az egyetlen ugyanis, aki hűséges maradt az esküjéhez a Rákóczi szabadságharc idején, amikor elfogták. A megemlékezésen a Baka István Általános Iskola diákjai adtak elő verseket és dalokat. A helyszínen kialakított parkban időkapszulát helyeztek el.