Felvonulással és ünnepélyes megnyitóval indult útjára a HDH-IAA Történelmi Íjász Világbajnokság augusztus 14-én Gyulán. A verseny 8 napján a normáltávú megmérettetésen kívül Távlövő és Távcéllövő versenyt is rendeztek igen népes nemzetközi indulótáborral.

„A világeseményre három kontinens 21 országának 292 versenyzője adta le nevezését, a résztvevők három versenyszámban állhatnak a célok elé. A világ eddigi legnagyobb történelmi távlövő versenyét is itt rendezzük meg, melyen 19 országból 170 nevező vesz részt.” – mondta a verseny megnyitóján Lovász Tamás főszervező.

Gyula immár 3. alkalommal házigazda

A Kerecsényi László Íjász Egyesület és Magyar Íjász Szövetség Történelmi Íjász Szakága együtt rendezte meg a Világbajnokságot, melyhez már harmadszor választották helyszínül Gyula városát.

„A meleg idő ellenére kiváló hetet tölthettünk itt, Gyulán amelyet nagyon jó helyszínnek tartunk. Volt már itt néhány versenyünk, az íjászat napja is ide köthető, mely a VB előtti napokban zajlott. Egy történelmi világbajnokságnak a gyulai vár környéke egy ideális helyszín.” – fogalmazott Vánky Sebastian, a Magyar Íjász Szövetség elnöke.

A megnyitó egy látványos felvonulással kezdődött

Az országokat képviselő versenyzők a vár elől indultak el egy látványos felvonulásra, majd az utána következő megnyitón négy kontinens huszonegy országa volt jelen. A történelmi íjász világbajnokság öt különböző pályán és három helyszínen zajlott. Fő helyszín a gyulai vár és a várkert voltak, de a Göndöcs-kertben, a Thermál Kemping kisökörjárási erdőrészén, illetve a Steigervald-tanya területén is zajlott a megmérettetés.

Szekszárdi íjász a dobogó második fokán

A harmadik HDH-IAA Történelmi Íjász Világbajnokság augusztus 20-án az ünnepélyes eredményhirdetéssel, majd egy záróbankettel fejeződött be. Egyetlen versenyző, Wehovszky Kíra Tícia képviselte Szekszárdot és Tolna megyét a versenyen és gyönyörű eredménnyel zárt. A Fiatal felnőtt nők korosztályában, modern anyagú történelmi íj kategóriában ezüstérmet szerzett. Ellenfelei voltak: Kovács Regina (Világbajnok), Vörös Rebeka (3. helyezés), Burgkhan kyzy Gulzhan (Kyrgyzstan), Rácz Renáta és Akmatalieva Akmaral (Kazakhstan).