Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

117 éve született a stressz „megfogalmazója”

Selye János osztrák-magyar származású kanadai belgyógyász, vegyész, stresszkutató. 1945-1976 között Montreálban már egyetemi professzorként kutatott. Az amerikai hadsereg általános sebészeti tanácsadójaként is megállta a helyét. 

1976-ban a stressz kutatással foglalkozó nemzetközi intézet elnöke lett.

Sokszínű munkásságában Selye János tudományos érdeklődésének középpontjában mindig is az állt, hogy azokra a környezeti hatásokra, amelyek bennünket érnek, a szervezet milyen reakciót fejt ki.

Kiindulópontjában a belső elválasztású mirigyek működési mechanizmusa, az endokrinológia voltak. Megfigyelései során arra a következtetésre jutott, hogy különböző káros hatásokra más-más lehet az emberi szervezet nem fajlagos válaszreakciója.

A reakciókat három szakaszra osztotta

  • Az első szakasz a felfokozott aktivitás annak érdekében, hogy leküzdjük a külső káros hatásokat akár ellentámadással, akár meneküléssel a veszély forrása elöl. 
  • A második szakasz már részleges visszavonulás, vagy alkalmazkodás a megoldatlan helyzet elviselése érdekében. 
  • A harmadik a feladás fázisa, amikor kimerülnek a szervezet belső tartalékai, ez már a pusztuláshoz vezet.
1936-ban, a Nature című folyóiratban az elméletét papírra vetette a nagynyilvánosság előtt is.  Lényegében innentől datálható a stressz, mint fogalom megjelenése az élettanban.

Ez Selye János tudományos munkájának legnagyobb eredménye.

Az Életünk és a stressz című könyve 1964-ben jelent meg magyarul, ami azonnal hihetetlenül olvasottá és idézetté vált. Gyakran megfordult hazánkban, előadásokat tartott, interjúkat adott és gyakran szerepelt különböző televíziós műsorokban is.

(forrás, fotó:felvidek.ma)