7 hónap

650 millió forint áfát csaltak. Eredményes befejezett nyomozást követően egy dél-dunántúli bűnszervezet 15 tagjával szemben javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az elkövetők komplex, hazai és uniós cégekből felépített hálózaton keresztül körhintacsalással csaknem 650 millió forint áfát csaltak el.

A műanyag nyílászárók gyártásával és értékesítésével a valóságban is foglalkozó, baranyai és budapesti székhelyű társaságok a nagyobb haszon reményében a körhintacsalás módszerét is alkalmazták. Fizetendő áfájukat egy többszintű, valós tevékenység nélküli cégekből felépített számlázási láncolattal kiegészítve csökkentették a megalapozott gyanú szerint.

A belföldi, nyolc magyar céget működtető hálózatot hét szlovák és egy osztrák tovább számlázó céggel egészítették ki.

A látszólagos gazdasági eseményekről kiállított fiktív számlákat a könyvelésükben úgy tüntették fel, mintha a cégek által belföldön megvásárolt termékeket uniós társaságok részére értékesítették volna tovább, áfa-levonási jogot generálva maguknak. A színlelt termékértékesítések utáni jogtalan áfa-visszaigényléssel csaknem 650 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Négy személyt letartóztattak 

A bűncselekmény-sorozat megszakítására és a bűnszervezet felszámolására szervezett két évvel ezelőtti akcióban 17 helyszínen, összesen 77 nyomozó, járőr, revizor és informatikus vett részt.

Összesen tíz gyanúsítottat – strómanokat és a valódi haszonhúzókat – állítottak elő és hallgattak ki a nyomozók, közülük a bíróság négy terhelt letartóztatását rendelte el. A gyanúsítotti kör a nyomozás során tovább szélesedett, az ügy befejezésével 15 fővel szemben emelhet vádat az ügyészség.

A költségvetésnek okozott vagyoni hátrány megtérülése érdekében a nyomozók 14 ingatlant, 32 gépjárművet, továbbá céges tárgyi eszközöket és 52 millió forint céges számlapénzt foglaltak le, és vettek zár alá. A bűnszervezet tagjaitól közel 1,5 milliárd forint összértékű vagyon vontak el a nyomozók a vagyonbiztosítás érdekében. 

Akár 20 év is lehet a vége

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult nyomozást a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága befejezte, majd az ügyet továbbította a Baranya Vármegyei Főügyészségre.

A szervezet irányítói – elmarasztaló ítélet esetén – akár húsz év börtönbüntetésre is számíthatnak.

(fotó: illusztráció, pexels)