Mindez Szekszárdon a „sétálóban”. Augusztus eleje óta tesztüzemben működnek a Béla király tér és a Garay tér közötti „sétálóutcára” behajtókat ellenőrző kamerák. 

 

Az első hat nap adatai alapján már 258 szabályszegést rögzített a rendszer. 

Az engedély nélkül behajtók 30 ezer forintos büntetést kockáztatnak, ha pedig túllépik a rendeletben rögzített 15 perces várakozási időt, az további büntetést vonhat maga után.

Nem a büntetés a cél, hanem a sétáló jelleg megőrzése

Az idei nyári javításnak csak az anyagköltsége meghaladta a 60 ezer forintot négyzetméterenként. A polgármesteri hivatal munkatársai a kamera által rögzített szabályszegőnek most még csak felhívják a figyelmét az új rendelkezésre, a büntetés egyelőre elmarad.

„Nem a büntetés az önkormányzat célja, hanem szabályozni a területen a közlekedést. Erre azért is szükség van, mert a nagy autóforgalom egyrészt balesetveszélyes, másrészt tönkreteszi az utca burkolatát”

– fogalmazott a település alpolgármestere,  Gyurkovics János. 


 
A terület fokozottan védett övezetnek minősül, így a „sétálóutcába” a behajtást önkormányzati rendelet szabályozza. A közüzemi szolgáltatók például egy egyszeri regisztráció után hajthatnak be (az erre jogosultakat a polgármesteri hivatal korábban értesítette), mindenki másnak engedélyre van szüksége, amit egy formanyomtatvány kitöltése és beküldése után a hivatal gyorsan elbírál.

Az engedélynek mindössze 400 forintos egyszeri eljárási díja van. Információ a 74/504-106-os telefonszámon, vagy a muszak@szekszard.hu email címen kérhető.
 
A korábban, határozott időre kiadott engedélyek továbbra is érvényesek. Viszont a határozatlan idejű engedélyek   augusztus elsején hatályukat vesztették, így aki ilyennel rendelkezik, annak meg kell újítania az engedélyét. 
 Az ehhez szükséges formanyomtatvány megtalálható a szekszard.hu oldalon.