Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

470 millió forintból fejlesztik a Folly Arborétumot

Új turisztikai szolgáltatásokkal gazdagodik a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat. Az egykori pincében interaktív kiállítás, szabadtéri színház nyílik a tervek szerint jövő tavasszal.

Folly Réka közölte, hogy 470 millió forintból fejlesztik az arborétumot. Sétautat alakítanak ki, ülőpadokat, függőágyakat helyeznek el a látogatók számára, valamint szabadtéri szobrok gazdagítják majd a létesítményt, elektromos kerékpártöltőt és autótöltőt helyeznek ki. A beruházás első üteme a Kisfaludy 2030 turisztikai attrakciófejlesztési pályázat keretében valósul meg 2022. április végéig.

A fejlesztések már 2014-ben megkezdődtek, amikor új támfalat, játszóteret és kilátót építettek a kertben. Ebben az időszakban minden növényt térképre vittek, meghatározták a fajokat, fajtákat, és digitalizálták az információkat. 2018-ban felújították a család egykori lakóházát is, amely most látogatóközpont és étterem. Kibővült a grillterasz, idén nyáron átadták a Panoráma terasz-kávézót, augusztusban pedig megnyitott a cukrászműhely.

Az arborétum első örökzöldjeit Folly Gyula pécsi orvos telepítette 116 évvel ezelőtt. Az induláskor alig félhektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle található a Folly család negyedik generációjának munkájaként.

Az arborétumban az Oxygen Media örökbefogadott fája is megtekinthető: