Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Bajban a kis benzinkutak? Ki kompenzálja az olcsóbb üzemanyagot?

A kormány hétfőtől befagyasztja az üzemanyagok árát és 480 forint literenkénti áron maximalizálja. Az autósok örülnek, hiszen már jóval 500 forint felett jár a benzin és a dízel is, de vajon a benzinkutak is pozitívan élik meg a döntést?

Akár több kis, független benzinkút be is zárhat egy időre – ezt a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára nyilatkozta az ATV-nek. Ennek oka ott keresendő, hogy a benzinkutak üzemeltetői egyelőre nem kaptak arról információt, hogy  a kormány bármiképp kompenzálja e az olajvállalatokat. Ugyanis a hatósági árral csak a magyar piacon áll meg az üzemanyagárak növekedése, a világpiaci ár azonban a jelenlegi tendencia alapján tovább nőhet, így a kisebb tőkével rendelkező kutak könnyen oda kerülhetnek, hogy nem éri meg üzemeltetni a töltőállomást.

Grád Ottó elmondta, az ország legnagyobb üzemanyag-kereskedő cégeit – a MOL-t, az OMV-t és a Shell-t is – tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség elnökségi ülést tartott a kormány bejelentése után. A 2000 töltőállomás, ami ma Magyarországon üzemel, több mint 15.000 embernek ad munkát, a döntés az ő foglalkozásukat is befolyásolhatja.

Mennyit takaríthat meg egy átlagos autós hétfőtől?

Az ATV Híradójának a szakértő elmondta, egy átlagos család esetében tankolásonként 1000 forint lesz a megtakarítás. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy a szállítmányozók megtakarításai miatt megtorpanhat kicsit az infláció, azaz kicsit megálljt lehet parancsolni az elszabadult élelmiszeráraknak is.  Talán ez az, ami több megtakarítást hozhat egy átlagos család számára.