Emelték a tétet! Az elmúlt napokban két olyan csalás miatt tettek feljelentést Tolnában, ahol az online eladásra kínált gépekért több százezer forintot utaltak el a gyanútlan vásárlók. Az internetes piactereken a valós eladók mellett sok álprofil mögé búvó árus is jelen van. Eddig több aktát sikerült a tolnai rendőröknek lezárni, esetenként több tíz, de akár 100-nál is több becsapott vásárló ügyében. Ezekben az esetekben szinte kivétel nélkül szabálysértési értékben történtek az utalások egy-egy termék megvásárlásakor.

Legutóbb két férfit csaptak be ismeretlenek

Egyikük a Bonyhádi Rendőrkapitányságon tett feljelentést, mert internetes hirdetés alapján villástargoncát szeretett volna vásárolni, de a kifizettet árut nem kapta meg. 

A kiszemelt gép árát és a szállítás összegét – 600 ezer forintot – előre elutalta, mert vakon megbízott a magát telefonban rendőrnek beállító eladóban. 

Azóta az árus elérhetetlen, se gép, se pénz. A másik férfi Dombóváron tett feljelentést, ő egy kistraktort szeretett volna megvenni. A magát kamionosnak mondó eladó három alkalommal kért különböző összegeket előlegre, illetve a menet közben lerobbant kanionja javíttatása céljából. 

A jóhiszemű vásárlót az azóta elérhetetlen eladó 439 ezer forinttal rövidítette meg.

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság ismét felhívja a figyelmet, hogy online vásárlás esetén is mindig legyünk óvatosak, elővigyázatosak és körültekintők!
Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a Kiberpajzs oldalán talál.