Kezdőlap TOLNA Tolna - Gazdaság

650 millió forint áfát csaltak el

Szervezett akció keretében 17 helyszínen, 77 nyomozó és egy informatikus segített a dél-dunántúli bűnszervezet lebuktatásában. Több mint egy tucat ingatlant, 32 gépjárművet, 52 millió forintot és egyéb céges eszközöket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal emberei.

A lefoglalt értékek ára meghaladja az 1.5 milliárd forintot

Műanyag ablakok gyártásával, valamint eladásával foglalkozott a társaság. Baranyában, Budapesten voltak székhelyeik. A hasznot pedig pluszban kiegészítették, amivel természetesen bűncselekmények sorozatát valósították meg. A hatóság munkatársai az áfacsalás mögött az úgynevezett "körhintacsalást" módszerét gyanítják. A módszer lényege, hogy az eladást csak színlelték, a fizetendő áfát több más cégen keresztül minimalizálták. A felhasznált cégeknek a csaláson kívül valós tevékenységük nem volt. Végül az áfát jogtalanul visszaigényeltél. A hálózat a belföldieken kívül szlovák és osztrák cégekből állt.

A gazdasági tevékenységet végző cégek, magánszemélyek, társaságok számára már egy ideje kötelező az Online Számla rendszerének használata. A rendszerben nagy mennyiségű adat halmozódott fel. Az adatokból a bűnelkövetésre hajazó különböző minták rajzolódtak ki, amik nagyban segítették a nyomozás sikerességét.

Vezetők, strómanok rács mögött. Köztük rutinos bűnözők

Tíz gyanúsítottak előállítottak és kihallgatták őket. Négy embert letartóztattak. Bűnlajstromuk magánokirat hamisítás, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás. Hosszú ideig tartó börtönbüntetésre számíthatnak, ami akár húsz év is lehet.