Idén 91 Tolna megyei gazdálkodó 9340 kilogramm búzát gyűjtött össze a Magyarok Kenyere Program apropóján. Ebből a mennyiségből három megyei civil szervezet részesül majd, a Dunamenti Polgári Egyesület, a Gyulajért Alapítvány és a Paksi Karitász Csoport.

Több mint egy évtizede indult a program

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot idén 11. alkalommal szervezték meg. A Hotel Merops Mészáros konferenciatermében kedden tartott adományozó ünnepségen Vendégh Edit, a NAK Tolna megyei elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket, majd Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a kezdeményezéshez nem csak a határon túli magyarság, de a Kárpát-medence magyarsága is csatlakozott. Köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult, hogy a program megvalósulhasson.

A kezdeményezés egy jelkép lett

Horváth István, a térség országgyűlési képviselője és Szabó Balázs, a Magyarok Kenyere Program projektvezetője, aki egyben a NAK-TAN Kft. ügyvezetője egyetértettek abban, hogy a kezdeményezés a magyarság összetartozásának és a gazdálkodó munkának a szimbóluma.

Zsikó Zoltán, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Tolna megyei nagykövete, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelte, hogy szerinte minden magyar felelős minden magyar emberért, így minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy segíthessünk egymáson.

A Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel saját termelésű búzát a gazdálkodók, akik a learatott termény egy részét minden évben gyűjtőpontokra viszik, és az adományokat megyénként, külhonban pedig régiónként gyűjtik össze, majd ünnepélyes keretek között, szimbolikusan is összeöntik.