Az elmúlt tíz évhez hasonlóan idén is megválasztották az Év Fáját, amelyre egy online versenyen lehetett szavazni. Összesen 27 jelölt indult a versenyen, melyek közül egy szakmai zsűri választotta ki a 11 döntőst. Utóbbiak közül már a közönség voksolhatott kedvencére július 1. és október 1. között.

Debrecenben található az Év Fája

Az Év fája címet a csüngő japánakácok nyerték el. A csüngő ágrendszerű, idős korban különleges és hatalmas boltozatos koronát viselő egyedek Debrecen város büszkeségei, ugyanis a két fa a Csokonai színház bejárata előtt áll. A zsűri döntése alapján a zilizi ezeréves tölgy kapta a Hős fa címet. A mezőgazdasági területen álló fát 2003 körül több villámcsapás érte, kigyulladt, ágainak egy része leszakadt, de megmaradt két ágán újra és újra kihajt. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén álló Mausz hársfa kapta az idei évben.

Indulnak az európai versenyen is

A 2021-es magyarországi győztes japánakácok a 2022 elejére tervezett európai versenyben is indulnak, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el, négyszer pedig elsőként végzett a magyar fa.

 

Kép: evfaja.okotars.hu