Ha utazol, tekerd fel az ablakot! Kijelenthetjük, hogy a virágpor okozta egészségügyi zavarok az egyik leggyakoribb allergiás tüneteknek számítanak világszerte. A kutatások szerint a világnépesség legalább 20%-nak keseríti meg a mindennapjait. 

Magyarországon jelen pillanatban körülbelül 250000 fajta virágzó növény található, ebből 250 vált ki kellemtelen reakciókat. 

Milyen tünetei vannak az allergiának?

A pollen allergiának rengeteg fájdalmas, kellemetlen velejárója van, többek között a bedugult orr, viszkető szemek, végtagfájdalom, rossz közérzet, fájó torok. Mondanunk sem kell, hogy ezen szimptómák mellett elképzelhetetlen a napi teendőink zökkenőmentes intézése.

Hasznos praktikák a virágpor kiszűrésére

  • Időzítsd a délutáni, illetve a késő esti órákra a lakás szellőztetését
  • Ne utazz lenyitott ablakú autóban
  • Használj légkondit ahol csak lehet
  • Ne a szabadban teregesd ki ruháid, mert vonzani fogják a pollen szemcséket

SZEKSZÁRDON és környékén jelenleg közepes-magas mennyiségben van a levegőben az igen erős allergizáló pázsitfűfélék csalánfélék pollenje. 

A gyengén allergén fenyőfélék lassan elvirágoznak. Virágzik a szintén gyengén allergén bálványfa, a szelídgesztenye , és a közepes mértékben allergén hárs is. A nyári füvek közül a lórom, az útifű és a libatopfélék pollenje alacsony koncentrációban van a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma Szekszárdon is jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakult.