Téged is kiráz a hideg annak hallatára, hogy valaki egy kád jeges vízbe üljön, vagy mínuszok közepette megmártózzon a Csörge-tóban? Van, akit ez a gondolat egyáltalán nem riaszt.

Minden stresszt segít legyűrni

Halász Gábor, szekszárdi boxoló szinte esküszik a hideg vizes edésre. Azt mondja, fokozatosan kezdett bele abba, hogy kilépjen a komfortzónájából. Sportolóként mindig kereste azokat a lehetőségeket, amik jótékony hatással vannak a testére és a teljesítményére.

„Így kezdtem el először hideg zuhannyal, és utána ha jött a hidegebb idő, akkor kimentem fürdeni és a végén eljutottam télen a jeges fürdéshez egyre hosszabb időtartamban.” – mondja a boxoló.

De vajon milyen hatással van a szervezetre a jeges élmény?

Úgy véli, a hideg a legnagyobb stressz, így ha azt kibírja az ember, bármilyen stresszel megbirkózik az életében, legyen az sport, munka vagy éppen magánélet. Ezek mellett a hideg a szervezet regenerálódását is nagy mértékben segíti.

„Mai életünkre jellemző, hogy kényelemben élünk, egyre komfortosabban. Közben elvesztettünk valami nagyon fontosat, ami egy adottságunk volt. Télen, ha hideg van, akkor feltekerjük a fűtést, nyáron, nyáron, hogyha meleg van, a klímát tekerjük fel. Azt a képességünket, hogy ezekkel a szerveztünk megbirkózzon, ezt a tulajdonságunkat kezdjük elveszíteni.” – vélekedik Halász Gábor.

 

Kép: Halász Gábor facebook profilja