Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon a 15 évesnél idősebb nők közel fele élt már át lelki bántalmazást a partnere részéről. A megalázás, kritizálás, manipulatív kényszerítés, gúnyolódás, megszégyenítés, durva követelőzés, de a közöny is ide sorolható.

A verbális bántalmazást hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, hiszen ezekben az esetekben nem történik fizikai erőszak. Pedig az áldozatok sokszor nem a tettlegességtől félnek, hanem a szavakkal történő fenyegetettséget viselik nehezebben, és az így szerzett lelki sebek is lassabban gyógyulnak.

Rövidfilmekkel próbálják felhívni a figyelmet a problémára

Az Ökumenikus Segélyszervezet online rövidfilmeket készített a verbális és lelki bántalmazásról, melyekkel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az erőszaknak semmilyen formája nem elfogadható egy párkapcsolatban, és hogy az érintetteknek van hova fordulniuk segítségért.

Egy nő belső drámáját követhetjük nyomon

Erős érzelmekkel teli kisfilmet készített az Ökumenikus Segélyszervezet, amely a Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs formálta karakterek közti érzelmi bántalmazásról, elszámoltatásról, parancsolgatásról és sértegetésről szól. Egy bevásárlásból éppen hazaérkező nő belső drámáját látjuk, és a rettegést, hogy ügyetlenkedésével, késlekedésével szembekerülhet bántalmazója haragjával.

Népszerű színészeket láthatunk a kisfilmekben

A Segélyszervezet közösségi felületein most bemutatott kisfilmet további három bántalmazást ábrázoló videó követi majd. A filmek mind valós történetekből, korábbi áldozatok elbeszéléseiből születtek. A bántalmazókat és áldozataikat népszerű színészek formálják meg, mint Bakonyi Alexandra és Nagy Ervin, Mezei Léda, Nagy Kata és Szalay Bence.

Nehéz lehet segítséget kérni, de muszáj!

Az Ökumenikus Segélyszervezet kifejezetten erre a célra létrehozott honlapján (www.aszeretetnemart.hu) valamint krízisambulanciáin a bajbajutottak szakemberektől kérhetnek segítséget tanácsadás formájában jogásztól, pszichológustól vagy szociálismunkástól. A segítségkérés lehetősége azért is fontos, mert az áldozat számára gyakran nehéz és hosszú folyamat felismerni, hogy bántalmazó kapcsolatban él, és legalább ennyire nehéz számára az abból való kilépés főleg, ha vagyon, lakhatás vagy közös gyermek is összeköti őt a bántalmazóval.

 

Képek: pixabay.com