Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

A kiskereskedők és a plázák a pandémia igazi vesztesei

"Üzletek ezrei mentek csődbe!" a Magyar Közgazdasági Társaság szerint. Amíg a bútor kereskedelem stagnált, a könyv és újság értékesítés drasztikusan csökkent, de régen látott esés volt jellemző a benzinkutakra is. Az egyedüli piac amelyre jó hatással volt a bezártság, az élelmiszer kereskedelem volt, amelyben az online vásárlás előretörése mellett, felértékelődtek a helyi termelők és beszállítók.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a kilábalás több fázisú lesz, marad a maszkhasználat,  és sajnálatos módon a távolságtartás is beivódott a mindennapjainkba. Üdvözítő azonban, hogy a kézmosás fontosabb szerepet kap életünkben mint korábban. Az óvintézkedések közül leginkább az érintésmentes kiszolgálást tartják meg boltok előreláthatólag.

Megerősödött és minden valószínűséggel meg is marad a közvetlen szállítás, hiszen akadozott a nagykereskedelmi kiszolgálás, így sok termelő -kihagyva lépcsőket-, maga értékesít most és majd. Előretőrtek a pick up pontok és a házhoz szállítás is nagymértékben életünk része marad.

Egyértelmű negatív hatása azonban a pandémiának, hogy sok munkavállalót alvállalkozókkal váltottak és váltanak ki a cégek, kiderült, hogy kevesebb dolgozóval is képesek működni a vállalkozások, így várható, hogy újra növekszik a kényszervállalkozások száma.