Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

A kormány adja a borravalót Ausztriában

Meghosszabbította a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett csökkentett munkaidő lehetőségét az osztrák kormány, jelentette be Martin Kocher munkaügyi miniszter. Azok, akik legalább 10 hónapon át ebben a rendszerben dolgoztak, egyszeri, 500 eurós plusz juttatásban is részesülnek, írja az ORF.

A lehetőség azoknak a cégeknek jelent segítséget, amelyeket különösen hátrányosan érintett a járvány. A dolgozók megtartását ösztönző állami bérkiegészítés eredetileg az év végéig járt volna, kabinet azonban nemcsak hosszabbított: egyszerűbbé tette az igénylés feltételeit is. Ráadásul a vállalkozások három hétig visszamenőlegesen is igényelhetik az állami támogatást, erre az időszakra szintén a teljes összeget kapják.

Különösen rossz helyzetben van a turizmus, a lezárás ugyanis éppen egybeesik a téli szezonkezdettel. Ez azt is jelenti, hogy az idénymunkások sem részesülnének a kedvezményből, hiszen annak legalább egyhavi, teljes bérrel bejelentett munkaviszony a feltétele. A cégek ezért az új alkalmazottak első havi bruttó bérének 65%-át visszakaphatják az osztrák munkaügyi hivataltól, ismertette Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter. 

Azokat, akik 2020 márciusa óta összesen legalább 10 hónapot töltöttek csökkentett munkaidőben, és novemberben is így dolgoznak, a kormány külön is segíti. Ők 500 eurós egyszeri juttatásra számíthatnak, ha az adóalapjuk havi szinten nem éri el a 2.775 eurót.  

A kormánytagok sajtótájékoztatóján elhangzott: a borravalóval is jutalmazott szakmák képviselőit decembertől kiemelten támogatja az osztrák kabinet.