Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Rekord számú vadlúd érkezett idén Tatára

A vadludak ősszel érkeznek meg Hazánkba és kora tavasszal újra útra kelnek, elindulnak vissza északra. Ebben az időszakban gyakran láthatjuk vonulásukat, melyet egy speciális V alakba rendeződve tesznek meg.

Miért V alakzat?

A repülésük közben a szárnyak mozgásával a levegő felhajtóereje segít a libáknak fent maradni. Minél hátrébb van a V alakban, annál könnyebb repülnie. Egyértelmű tehát, hogy az elöl repülő madárnak van a legnehezebb dolga, pont ezért nem mindig ő van elöl. Ha elfárad, akkor hátra kerül, a sor pedig átrendeződik és egy addig segítséget kapott, pihentebb társa kerül a helyére.

Magyarország kedvelt átmeneti otthonuk

A hazánkba érkező ludak nagy része 18 gyülekezőhelyet használ rendszeres pihenésre. Egy-egy éjszakázó helyen, mint amilyen a tatai Öreg-tó, több tízezer madár is összegyűlhet. Minden nap két alkalommal gyönyörködhetünk repülésükben: a reggeli „kihúzásukban” és az esti hazajövetelükben, a „behúzásban”.

Madármegfigyelő verseny

A Tatai Vadlúd Sokadalom egyik legrégebbi programeleme. A versenyre regisztrált madarászok 3 fős csapatokban járják a verseny területét és folyamatosan figyelik a madarakat, megpróbálnak új fajokat felfedezni. Az nyer, aki 12 óra alatt a legtöbb madárfajt észleli. Vörösnyakú lúd és Lilik már rendszeresen található, de idén a szezon első apácalúdja is megtalálható, valamint további 7 vadlúd faj is.

Talán az egész kontinensen nincs még egy olyan hely, mint a tatai Öreg-tó. A félénk madarak a város szívében, testközelből láthatóak. A legnagyobb számban a nagy lilik, a vetési lúd és a nyári lúd található meg, de egyre nagyobb számban jelennek meg a ritka fajta vadludak is.

„A ma reggeli kihúzásnál kollégáink az elmúlt évtizedek (tulajdonképpen mióta nyilvántartjuk) legnagyobb mennyiségű vadlúd egyedszámát számolták össze!”

– írták a szervezők a hivatalos Facebook oldalukon november 28-án.

Idén megdőlt a rekord: 63200 vadlúd volt az Öreg-tavon.

Képek: vadludsokadalom.hu