Több mint 200 aknát jelzett Patron, az ukrán jack russell terrier, bátor helytállásáért pedig Becsület Érdemérmet kapott.

Kijevben maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tüntette ki Becsület Érdeméremmel az orosz–ukrán háború négylábú hősét, Patront a bomba- és aknakereső kutyát. A kitüntetést Zelenszkij a Kijevbe látogató kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau társaságában nyújtotta át. A jack russell terrier ugatással és farokcsóválással köszönte meg az elismerést.
A kutya több mint 200 aknát szagolt ki a háború kitörése óta, ezzel ukrán emberek százainak mentette meg az életét. Mint ismert, az orosz háborús stratégia része, hogy visszavonuláskor mindent, falvakat, házakat aláaknáznak.

A kitüntetett kutyáról Zelenszkij azt mondta: "Ma azokat az ukrán hősöket akarom kitüntetni, akik megtisztítják az országunkat az aknáktól…együtt a hősökkel, egy csodálatos kis utász – Patron – is segített nemcsak semlegesíteni a robbanótesteket, de segített a gyerekeinket megtanítani arra, hogy mik a szükséges elővigyázatossági szabályok azokon a vidékeken, ahol fennáll az aknaveszély."
Az érdemérmet a kutya gazdája, az ukrán Civil Védelmi Szolgálat vezetője, Mihajlo Iljev is megkapta.
Patron azonban nem csupán a fel nem robbant bombákat, tüzérségi lövedékeket, rakétavetőből származó rakétákat, aknákat és gránátokat keresi ügyesen. Tévedhetetlenül megérezte a bombázások, tüzérségi támadások közeledtét, és kiválóan megkülönböztette az ellenséges rakéták, valamint repülőgépek hangját.
Az Ukrajna hőseként emlegetett kutya egyébként világszerte számtalan embert inspirált, rengeteg grafika, kép, festmény született róla. 

A kitüntetés alkalmából Patron részt vett egy sajtótájékoztatón kiképzőjével együtt, ám úgy tűnik, ez már kevésbé volt számára szórakoztató, ugyanis míg társa az újságírók kérdéseire válaszolt,
ő békésen elszundított, fejét az asztalra helyezve. Ezzel pedig még inkább levette a lábukról a netezőket.