Biztosan neked sem ismeretlen érzés, amikor a fejed tele van a problémákkal, mindent egyszerre akarnál megoldani, ami végül oda vezet, hogy nem haladsz előre se az otthoni, se a munkában megoldandó feladatokkal. Minden ember életének része a stressz és a túlzott gondolkodás. De mi is az a szint, amikor már nem normális az agyunk túlzott pörgése, amikor a túlgondolás már komoly problémákhoz vezethet?

Szorongás

A szorongás jelensége nem szűkíthető le egyetlen definícióra, hiszen rengeteg formája és fajtája létezik, ráadásul szinte mindig egyénfüggő. A folyamatos túlgondolás nagyon erős szorongáshoz vezethet, ami egy idő után teljesen tönkre teheti az életviteled. Nehéz konkrét példákról beszélni, de nagyon gyakori eset, amikor valaki a rá váró programokat és feladatokat gondolja túl, így teljesen szorongva indul neki a teendőinek. Némi izgulás és enyhe rosszullét szinte minden új vagy nagy volumenű feladat előtt érezhető, ám ha az agyunk átveszi felettünk az irányítást, ez szédüléshez, ájuláshoz, pánikrohamokhoz is vezethet. 

A szociális kapcsolatok gyengülése

Biztosan előfordult már veled is, hogy valamiért lemondtál egy baráti vagy családi találkozót. Nos, amit lehet, hogy még nem tapasztaltál meg, hogy milyen az, amikor ez a helyzet rendre megismétlődik és kezded észrevenni, hogy már nem is igazán keresnek a körülötted lévő emberek. Itt indul be igazán a túlagyalás. Nem találkozol a barátaiddal, mert nem hívnak fel. Te megkeresnéd őket, de azt gondolod, hogy nagyon elfoglaltak, nem érnek rá, esetleg nem akarnak veled beszélni, ezért egyre több szabadidődet töltöd otthon vagy bárhol máshol, de elsősorban egyedül. 

Az abszolút önbizalomhiány

Ha jobban belegondolsz, azok az emberek, akik folyamatos túlgondolással élnek, teljesen logikusan gondolják úgy, hogy nem sokat érnek a világnak. Ha a te agyadban is minden egyes nap újra és újra lejátszódnának a kínos pillanataid, vagy a munkában, vagy tanulásban vétett hibáid, te is arra a következtetésre jutnál, hogy valójában semmihez nem értesz és a sikerek, amiket elértél az életedben, csak a szerencsének köszönhetőek. Nagyon fontos, hogy ezeknek a gondolatoknak még az elején megálljt parancsoljunk. Ha nem törődsz velük, egy megállíthatatlan, állandó gondolatörvénybe keveredhetsz, ami nem múlik el egy két nap alatt, hanem egy egész életen át is tarthat. Az önbírálás és saját magunk folyamatos lekicsinyítése, súlyos depresszióhoz vezethet.

Depresszió

Klisésen hangozhat, hiszen ma már mindenre rá lehet húzni a 'depressziós' jelzőt, de nem szabad a divatfogalommal összekevernünk a valódi problémát. A gondolatainkban való raboskodás, vagy akár menekülés mély depresszióhoz vezethet, aminek az egyik tünete a már korábban leírt szociális élet hiánya. Hiába szeretnél, hiába minden vágyad egy jó iszogatás a barátokkal, nem tudsz elmenni, mert félsz, hogy mi történhet, félsz, hogy pánikrohamod lesz, félsz, hogy rosszul leszel a legkisebb ételtől vagy italtól, és ennek a gondolatmenetnek a végén igazából már nem is szeretnél elmenni. De ahogyan telnek a napok, érzed, hogy vesztegeted az idődet, nem éled igazán az életed és mégsem tudsz rajta változtatni. A tehetetlenség pedig még mélyebben felőröl.

Inszomnia

Az alvászavar is egy olyan mentális tünet, aminek rengeteg típusa létezik. Az agy túlzott működésénél teljesen érthető, hogy az ember nem tud igazán mélyen aludni, hiszen nem tud lenyugodni, ha folyamatosan pörögnek a gondolatai. Ám nem csak az éjszakai alváshiány egy árulkodó jele a túlagyalásnak. A napközben indokolatlan pihenések és semmittevések sem javítanak a helyzeten. 

Természetesen még rengeteg gond származhat abból, ha nem tudunk megálljt parancsolni a gondolatainknak, és az eddig leírt problémák is sokkal összetettebbek, amiken csakis pszichológus tud segíteni.

Ha te is észreveszed magadon egyre súlyosbodó mentális problémákat, ne habozz és fordulj szakemberhez, mert ő az, aki visszaállíthatja az életed a normális kerékvágásba!