A legjobb strandos kaja, jelenleg botrányosan felment az ára ha a Balatonnál akarsz ilyet enni…igen-igen, ez a lángos! Pedig igazából fillérekből otthon is elkészítheted! Érdemes nem az év legmelegebb napját választani a sütéshez, mert a konyhában, a forró olaj mellett állni nem a legjobb móka, de ha egy kis sör, medence akad a közelben, akkor nincs kifogás! Lángos sütésre fel!
Hozzávalók 8 – 10 db lángoshoz
700 ml langyos víz
50 g élesztő
1 tk cukor
1 kg kenyérliszt
2 tk só
bő olaj a sütéshez
A feltéthez: reszelt sajt, 1 nagy doboz tejföl
A vizet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és beleszórjuk a cukrot, majd megvárjuk, amíg aktiválódik, azaz felfut (4-5 perc). A lisztben elkeverjük a sót, majd beleöntjük a felfuttatott élesztős vizet, és kidagasztjuk a tésztát. Letakarva 1 órát kelesztjük, majd amikor a duplájára nőtt, elkezdjük melegíteni az olajat. Mikor elérte a 170-180 fokos hőmérsékletet, olajos kézzel, teniszlabda méretű darabokat tépünk le a tésztából, vékony, korong alakúra formázzuk, és bő, forró olajban kisütjük a lángosokat. Oldalanként pár perc elég is nekik. Papírtörlőre szedjük őket, vastagon megkenjük tejföllel és megszórjuk egy jó nagy adag sajttal.
Forrás: StreetKitchen