Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

A tökéletes fokhagymás kenyér

Bölcs időseink szokták mondani, hogy a fokhagyma elűzi az összes bennünk lappangó nyavaját. Lehet benne valami, hiszen rengeteg fokhagymás recept létezik a hűvösebb időkre, ami jó egészséget ígér.

Sok az import áru

A magyar vásárlók mostanában leginkább Kínából és Spanyolországból érkező fokhagymákkal találkozhatnak az üzletekben. Az okok pedig összetettek, de nem meglepő módon a fő hangsúly az árakra helyeződik, illetve hogy a gazdatársadalom életkora növekszik, utánpótlás pedig nincs. Ám hiába mindenféle import, attól még szerencsére nem kell tartanunk, hogy nem lesz elég magyar fokhagyma a boltokban.

Népi praktikák

A hazainak erőteljesebb az íze, így előszeretettel használják mindenféle ételbe, vagy házi gyógyproduktumba. Hallhattunk már például mézes-fokhagymás pálinkáról, mások a napi egy nyers fokhagyma elrágcsálásásra esküsznek.

Ám mi most egy olyan receptet hoztunk, amely bármikor könnyedén elkészíthető és nagyon finom.

Hozzávalók:

  • két fokhagyma

  • fél kiló kenyér

  • 250 g margarin

  • friss petrezselyem

  • só és bors ízlés szerint

  • olívaolaj

  • sajt

A két fokhagymának levágjuk a tetejét úgy, hogy minden gerezd vége szabad legyen, majd alufóliára rakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk borssal, becsomagoljuk az alufóliába és 180 fokon 1 órán keresztül sütjük.

Közben a szoba hőmérsékletű, vagy kissé megolvasztott vajat, a petrezselymet, sót, borsot és a sajtot összekeverjük.

Ha kész a fokhagyma, várunk, míg kicsit hűl, majd a sült, puha gerezdeket belenyomjuk a vajas krémbe és összekeverjük. Félbe vágjuk a kenyeret és mindkét felét gazdagon megkenjük. Ezután szintén 180 fokon mehet be a sütőbe és 20 percig várunk, végül kivesszük.

Egyszerű és nagyszerű, fokhagyma imádóknak pedig kötelező. Jó étvágyat!