A vegánságról és annak fontosságáról szervezett egy kötetlen beszélgetést az Illyés Gyula Megyei Könyvtár Zöld Könyvtár része. Vendégeik Acélos Balázs egy évek óta vegán életmódot folytató szekszárdi punk ikon és Lukács Eszter vegán dietetikus voltak.

Az egészség a tét

Elsősorban mindketten személyes tapasztalatukról beszéltek a vegán életmódot illetően. Olyan témák kerültek górcső alá, minthogy mik történnek az állatokkal, mielőtt a tányérunkon végeznék és hogy mennyivel egészségesebb az, aki csak növényi eredetű ételt fogyaszt, mint az, aki mindenevő.

Az anyukája hatására lett vegán

Acélos Balázs évek óta megtagadja az állati eredetű ételt. Édesanyja hatására szánta el magát erre a lépésre, aki 25 évvel ezelőtt lett vegetáriánus egy egészségügyi probléma miatt, 4 éve pedig teljesen áttért a vegán életmódra. Balázs rendszeresen kivonul az utcai aktivistákkal és laptopos vetítést tartanak a kegyetlen állatiparról. Szekszárdon általában csak nagyobb fesztiválokon futhat velük össze az ember.

A Földnek is jó és nekünk is

Az is szóba került, hogy Balázs és Eszter úgy látják, egyre népszerűbb a vegán életmód. Ez sokat javíthat a klímaváltozáson és az emberek egészségi állapotán is. Eszter azt mondja, tapasztalatai szerint sajnos az orvosok sem tanulnak megfelelő mennyiségű étkezéssel kapcsolatos információt, amennyiben nem kifejezetten egy olyan területét választják az egészségügynek.

A beszélgetést egy kis vegán muffin kóstolás zárta, amiket Balázs anyukája sütött az érdeklődőknek.