Ahogy beköszöntött az ősz, a búzát máris vetni kezdték. Azonban az időjárás nem igazán volt nagy segítség eddig a talajmunkákban, hiszen a gépeket száraz talaj várja a kevéske csapadék miatt, ám nem ez az egyetlen gond a termőföldeken.

Már nem csak a leveleken vannak foltosságok

A napraforgóföldeken ilyenkor már észlelhetjük a tenyészidőszakban megjelent betegségek tüneteit. A szár- és levélfoltosságok fertőzését még augusztusban is csak a leveleken figyeltük meg, most meg már a száron is előjönnek a jellegzetes tünetek.

A kukoricatáblákon is hasonló a helyzet

Eddig az időjárás kedvezett az érési folyamatnak és a betakarításnak. Kártevők – a kukoricamoly lárvájának kivételével – már nincsenek a táblákon.

Így védekezzünk a kukoricamoly ellen

A kukoricamoly lárvái a szár alsó részébe vándorolnak, ott telelnek. Az idén nagy tömegben fertőzött, vagyis kártevő tömeg vonul telelőre. Ellenük egy alapos szárzúzással, aprítással tudunk védekezni.

A repce sincs biztonságban

A levéltetvek kezdik felfedezni a repceállományokat, s a kis kolóniák már megjelentek. Hosszabb enyhe ősz során felszaporodnak és kárt okoznak, éppen ezért követni kell a folyamatot és időben védekezni ellenük.

Az almamoly esetében csak a válogatás segíthet

Az almásokban is halad a munka, szedik a gyümölcsöt. A kártevők már nem aktívak, bár vannak kivételek. Az almamoly lárvája még táplálkozik a gyümölcsben. Ebben a helyzetben már csak a szedés utáni válogatás segít abban, hogy egészséges gyümölcs kerüljön a fogyasztók asztalára.

Gyors szüret a láthatáron?

Szedik a szőlőt is, itt viszont napi gondot okozhat a szürkepenészes rothadás, ami a nyár végén megjelent az ültetvényekben, s azóta lassan, kisebb megtorpanásokkal terjed. Egyelőre csak gyenge fertőzöttségről beszélhetünk, de az esős időszak megérkezése a fertőzés gyors terjedését hozza magával, s a kártétel ugrásszerűen nő. Ha közvetlen veszélyt látunk, akkor a gyors szüret segíthet.

 

Kép: corteva.hu