0:00
/
A vörös szőnyeg után a telefonnál Prof. Karl Bardosh

Jelentés a Cannes-i filmfesztiválról. Mint arról korábban már írtunk, a szekszárdi filmes játék mobiltelefonnal készített döntős alkotásai meghívást kaptak az idei filmes seregszemlére.

2004-ben volt az első villámfilmes őrület

„Akkor csatlakozott hazánk az Európai Unióhoz. Ünnepelt az ország. Mi ezt szerettük volna különlegessé tenni. Azt hiszem sikerült.”

– fogalmazott Kindl Gábor a DIGI24 filmes játék alapítója, producere. Hitelesített rekord született. Egy eseményről, a legtöbb filmfeldolgozás készült. A játék évek múltán kilépett a nemzetökzi porondra.

A jó ötletet a filmes szakma is támogatta

Szabó István, Jancsó Miklós, Kardos Sándor, Fekete Ibolya és több éven át Jirí Menzel. Csupán néhány név az elmúlt években a zsűri munkáját segítők közül.

„Steven Spielberg is küldött levelet. Ugyan más munkára hivatkozva nem tudott a zsűri munkájában közreműködni, de támogatta kezdeményezésünket”

– mondta a szekszárdi filmes.

Hihetetlen, pedig igaz

Az idei Cannes-i filmfesztivál meghívott filmjei között szerepelt a 11 döntős, mobillal készített kisfilm.

„Beérett az elmúlt jó néhány év. Ez hatalmas szó és megtiszteltetés!”

Ezt már Prof. Karl Bardosh a New York University tanára mondta, aki a Shoot4Earth vagyis Forgass a Földért! játék művészeti igazgatója. Őt a szakma a „mobiltelefonos filmezés apostolaként” tartja számon.  A magyar származású szaktekintély az alkotók és szervezők helyett is végigsétált azon a bizonyos vörös szőnyegen.

„Elismeréssel nyilatkoztak a szekszárdi játékról”

– fogalmazott.  A 2021-es esemény központi témája a környezetvédelem, a Föld megóvása volt, ebbe tökéletesen beleillet a szekszárdiak 2004-ben megálmodott 24 órás villámfilmes játéka.