A horvát és a magyar rendőri vezetők egyeztetésének köszönhetően csökkenhet a Magyarország felől Horvátországba utazók várakozási ideje. Amennyiben horvátországi nyaralást tervezel, könnyebben és gyorsabban átkelhetsz a határon az EnterCroatia űrlap kitöltésével. A dokumentum kitöltése nem kötelező, de ha az utazás megkezdése előtt – akár annak napján – helyesen kitöltitöd, hozzájárultok a várakozási idő csökkentéséhez, és jóval hamarabb elérheted úticélod.

Jól látható helyre kell tenni

Akik regisztrációval is felkészülnek utazásukra, hozzájárulnak az átlépés idejének csökkentéséhez. Fontos azonban, hogy az egy autóban utazók mindegyike töltse ki az űrlapot, és a járművezető személyéhez regisztráljanak, mert csak ilyen módon lesz lehetőségük a gyorsított ellenőrzéshez.  Aki regisztrált, a határátkelés előtt készítse elő a szükséges útiokmányait is. Azt is kérik, hogy az érvényes regisztráció visszaigazolásáról szóló dokumentumot nyomtasd ki és jól láthatóan helyezd el a szélvédő mögött, ezzel is segítve a rendőrök munkáját. Ha a határforgalmi helyzet szükségessé teszi, a két ország rendőrei a határ két oldalán  olyan forgalomtechnikai módszereket léptetnek életbe, amelyek lehetővé teszik hogy a regisztráltak külön forgalmi sávokban vagy külön kijelölt kapukon léphessék át a határt.

Először tájékozódj, aztán utazz!

Ha útra kelsz, ne csak az utazás előtt tájékozódj az aktuális határátlépési helyzetről, hanem a határhoz közeledve kövesd figyelemmel a jelzőtáblákat is. Amennyiben a közlekedési helyzet megkívánja, forgalomirányító rendőrök segítik a határ felé autózók haladását. A horvát és a magyar rendőrség között nagyon jó az együttműködés, ha a várakozási idő megnövekszik, mindkét hatóság további összehangolt intézkedésekkel segíti a határátkelést. A határ mindkét oldalán folyamatosan értékelik a fennálló helyzetet és a rendőrök egymással összhangban teszik meg a szükséges intézkedéseket.

Az űrlap kitöltésével kapcsolatos információkat a https://entercroatia.mup.hr/questions oldalon találod. 

 

Kép police.hu