Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kevés babona tartja magát olyan erősen a nyugati kultúrában, mint a péntek tizenharmadika balszerencsés mivolta. 

Máshol más nap a misztikus

A dátumtól való félelem több helyen is jelen van. A görögök és a spanyol ajkú országok lakosai a keddre eső tizenharmadikáktól tartanak, míg az olaszok péntek tizenhetedikével van gondja. A hiedelmek szerint külön-külön mind a pénteki napokat, mind a tizenharmadikákat balszerencsésnek tartják réges-rég az emberek. Charles Panati, a A mindennapi tárgyak hihetetlen eredet című könyv szerzője szerint mindez az őri skandináv istenhez, Lokihoz vezethető vissza. Neve a Marvel-univerzum csínytevőjeként ma már sokak számára ismerős a mainstream kultúra részeként, ebben az eredetsztoriban azonban tizenharmadikként csatlakozik az istenek találkozójához Valhallában, majd a vak Hodrt csellel ráveszi testvérének, a fény, az öröm és jóság képviselőjének, Baldernek megölésére.

A kereszténységből is merítkezik a magyarázat

A babona végigsöpört Európán, a kereszténység pedig csak megerősítette azt, hiszen az utolsó vacsorán iskarióti Júdás tizenharmadik vendégként vesz részt, amivel elindul a Jézus nagypénteki megfeszítéséig vezető események láncolata.
A bibliai hagyomány egyébként ószövetségi eseményekhez is köt pénteki rossz napot.  Ádám és Éva is egy pénteken ettek a jó és rossz tudás fájáról, Káin is pénteken ölte meg Ábelt, Salamon templomát is ezen a napon rombolták le és Noé bárkája is pénteken szállt vízre.

A XIX. század hozta meg azonban a valódi péntek 13-kultuszt: mondhatni viktoriánus találmány rettegni a dátumtól.

A nyolcvanas években erre épített a Péntek 13 filmek sorozata, majd Dan Brown A Da Vinci-kódban tévesen írt arról, hogy a templomos lovagok százait is péntek 13-án tartóztatták le a XIV. században.

Volt amikor szerencsét hozott

A pogány kultúrákban a női isteni minőség napjának számított a péntek, amire az angol Friday szó eredeti is utal.  Ő védte meg az otthonokat és a családokat, tartotta rendben a társadalmat és tudott gyermeket adni annak is, aki terméketlennek bizonyult korábban. Két fekete macska húzta hintón száguldott a mítosz szerint, meg tudta jósolni, ki hal meg egy csatában és varázsereje volt: nem csoda, hogy a skandináv és teuton népek a pénteket szerencsés napnak tartották a házasságkötésre.

Neked, mit jelent péntek 13-a?