A közelmúltban kétnapos Zöldkönyvtári találkozó zajlott az Illyés Gyula Megyei Könyvtár és a Europe Direct – Tolna szervezésében.

Nagyon fontos a további együttműködés

A kétnapos esemény nyitóaktusaként az IFLA Környezet, Fenntarthatóság és Könyvtárak szekció (ENSULIB) képviseletében Petra Hauke köszöntötte a résztvevőket, és kiemelte a további együttműködés fontosságát. Vendégeink, a hazai zöld, illetve úgynevezett zöldülő könyvtárak képviselői, a könyvtári zöldítési folyamatok társadalmasításáról és a pályázati tapasztalatokról beszéltek. A délután az együttműködés további lehetséges kereteiről, a hálózatosodás útjairól és előnyeiről, a zöld könyvtárakra váró szakmai feladatokról szólt.

Másnap a PTE – KPVK nagyelőadótermében tartott előadások fókuszában a zöldkönyvtárak szerepe és a fenntarthatóság állt. A több mint ötven fő részvételével zajlott konferenciára az ország számos pontjáról érkeztek érdeklődők.

Számos szakértő tartott előadást különböző helyek képviseletében

Tóth Gabriella Zöld innovációk a Gödöllői Városi Könyvtárban című prezentációjában bemutatta, hogy mennyire fontos a fenntartói stratégiához kapcsolódni, a változó olvasói igényekhez alakítani a könyvtári tereket, illetve azt, hogy elengedhetetlen a könyvtárosok önképzése. Szépvölgyi Katalin, annak az Óbudai Platánkönyvtár Ezüsthegyi Fiókkönyvtárának vezetője, amely 2020-ban elnyerte az IFLA Zöld Könyvtár Díját. A Könyvtár a kertben, kert a könyvtárban – zöld mindennapok az Ezüsthegyi Könyvtárban című előadásában bemutatta a fenntartó közösség erejét, ami még a COVID-hoz hasonló válságokon is túllendítette a könyvtárat. Nász János, a 2018-ban IFLA Zöld Könyvtár Díjat nyert tatabányai József Attila Városi és Megyei Könyvtár főkönyvtárosa azt mutatta meg A megújult zöldkönyvtár, zöld innovációk közkönyvtári környezetben című előadásában, hogy a díj elnyeréséhez nem feltétlenül szükséges a zöld épület, ami viszont elengedhetetlen, az az elhivatottság, a holisztikus szemlélet, a kitartó gyakorlat. Tatabányán az új épületben teljesedik ki mindez. Turcsics Annamária, a PTE Egyetemi Könyvtár gyűjteményszervezési osztályának vezetője Szemléletváltás a PTE Egyetemi Könyvtárban című prezentációjában azt emelte ki, hogy egy olyan komplex és bonyolult integrációban, mint amit az egyetem számos kara és intézete jelent, milyen nehéz végigvinni a következetes szemléletváltás folyamatát.

Városunk könyvtárának igazgatója is megosztotta a gondolatait

A kétnapos találkozót Liebhauser János, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár igazgatója zárta Zöld szemlélet és fenntarthatósági gondolat a könyvtári gyakorlatban című bemutatójával. Kiemelte azokat az inspiratív lépcsőket, amiket a magyarországi zöldkönyvtárak gyakorlatának megismerése jelentett, és egyben hitet tett a zöldkönyvtári mozgalom hálózatos együttműködése mellett, és reményét fejezte ki, hogy ennek a konferenciának jövőre is lesz folytatása.

A Szekszárdi workshop és konferencia két napját az a közös felelősségtudat hatotta át, miszerint az ökológiai válságra az emberiségnek kulturális választ kell adnia. Ezért a zöldkönyvtárrá válás kényszer, de egyben lehetőség is minden könyvtár számára.