Az élelmezés világnapján akciót indított az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezte 16. alkalommal. Az  adománykonvoj magyar és nemzetközi élelmiszeripari és -kereskedelmi cégek által biztosított mintegy 33 tonnányi rakománnyal haladt át Budapest történelmi belvárosán. A Hősök terén megállva a két szervezet képviselője, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) megbízottja felvázolták az élelmezési rendszerek előtt álló kihívásokat és lehetséges megoldásaikat – közölte a Magyar Élelmiszerbank Egyesület pénteken az MTI-vel.

Milliók éheznek, az étel mégis a kukában landol

A rendezvény célja a kézzelfogható segítségnyújtáson túl az élelmezési világnap idei témájára való figyelemfelhívás volt, amely a fenntarthatóság érdekében az élelmiszer-ellátási rendszerek átalakítását és ezen belül is az élelmiszerpazarlás csökkentését sürgeti. A lakosság nap mint nap hatalmas mennyiségű élelmiszert dob kukába, annak ellenére, hogy világszerte emberek milliói éheznek, és szorulnak az élelmiszerbankok, vagy más szervezetek segítségére.

"A fenntartható fogyasztás alapvető problémája az élelmiszerpazarlás. Magyarországon csak a háztartásokban évente mintegy 600 ezer tonna élelmiszer kerül a szemétbe. Az Agrárminisztérium és a NÉBIH legfontosabb célja, hogy ezt a mennyiséget csökkentsük, tegyünk a tudatos fogyasztói szemléletformálásért. Célunk, hogy 2030-ra ez a mennyiség mintegy 50 százalékkal csökkenjen, amit csak közösen, társadalmi összefogással tudunk elérni" – mondta Helik Ferenc, a NÉBIH elnökhelyettese.

Rengeteg a pazarlás, van megoldás

"Globálisan az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada veszendőbe megy. Ebben a pazarlásban a mezőgazdasági termelőknek, a feldolgozóknak, a kereskedelemnek és a háztartásoknak is komoly szerepe van. Az Élelmiszerbank évente 8 ezer tonna élelmiszerfelesleget ment áruházakból és élelmiszergyártóktól, amit rászorulók között osztunk szét. A háztartásokban keletkező feleslegeket azonban csak széleskörű összefogással, tájékoztatással és szemléletváltással lehet csökkenteni" – hangsúlyozta Szabó Szilvia, az Élelmiszerbank ügyvezető igazgatója.

150 ország fogott össze

Az élelmezési világnap egy 150 országot felölelő összefogás, amelynek célja a döntéshozók és a közvélemény figyelmét ráirányítani az emberiséget sújtó éhezésre, ösztönözni az élelmezési problémák megoldására. A világnap idei mottója, "a tetteink alakítják a jövőt" is azt hangsúlyozza, hogy a fenntarthatóbb közös jövő alapjait csak együtt tudjuk lefektetni.

 

Kép: pixabay.com