Ez az adat azért is lenyűgöző, mert hazánkban jelenleg összesen 3 GW teljesítményre képes napelemes rendszer dolgozik.

Magyarországon 2017-ben kezdődött a napelemes boom, és jelenleg már több mint 3 GW teljesítményre képes napelemes – ipari, közüzemi és lakossági méretű – rendszer kapcsolódik a magyar villamosenergia hálózatra, a Mavir közlése szerint pedig a 2030-ra tervezett potenciálnövekedés 6600 MW-ról akár 10 GW-ig is eljuthat.
Ezekhez a számokhoz viszonyítva a Kínai Fotovoltaikus Szövetség (CPIA) új adatai egészen elképesztőek, 2022 első félévében ugyanis Kínában több mint 30 GW teljesítményű új fotovoltaikus hálózatot telepítettek.
Bár Kína nagy ország, ez az eredmény már csak azért is bámulatos, mivel a 2021. első hat hónapjában telepített napelemes rendszerek kapacitása éppen csak meghaladta a 13 GW-ot.
A 2022-es bővítéssel együtt június végére Kína teljes napelemes teljesítménye elérte a 340 GW-ot, a növekedés üteme alapján azonban a CPIA úgy véli, összesen akár 85-100 GW kapacitással is bővülhetnek idén a fotovoltaikus rendszerek.
Németországban július elején jelent meg egy modellszámítás, ami számszerűsíti az energiaátmenet és a klímacélok végrehajtásához rendelt tételeket; a számítások szerint a németeknek évente 35-38 GW-tal kellene növelnie napelemes kapacitását, a kínai példa alapján pedig úgy tűnik, ez egyáltalán nem lehetetlen.