Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Amikor felnéznek rád az angyalok

Közel negyvenen mutathatták meg tehetségüket egy "Ki mit tud?" vetélkedőn május 27-én Szekszárdon. A fiatalok verset mondtak, énekeltek, táncoltak vagy saját produkciót adtak elő. Az eseményt a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szervezte. Hét év alatti alsó tagozatos, felső tagozatos és középiskolás diákok jelentkeztek. Volt bennük valami közös:

Az életkörülményeik nem tették lehetővé, hogy vér szerinti családjukban nőjenek fel, vagy mert vér szerinti szüleiknek nem kellettek, illetve nincs nekik. Utóbbiból vannak kevesebben.

Állami gondozottak, de otthonok helyett nevelőszülőknél élnek. Normális, szerető családokban nevelkednek. A Tolna megyei nevelőszülői hálózat 117 nevelőszülőt foglalkoztat. Számukra ez nem munka, hanem hivatás és az egész életüket jelenti. 360 gyermeknek nyújtanak szeretetet, anyai gondoskodást – annyinak, hogy majdnem az év minden napjára jutna belőlük.

Munkatársunk, Szél Mónika édesanyja eddig 22 gyermeket nevelt fel. Köztük őt is. Szerencsére mindannyian jól boldogulnak az életben. Szél Henrikné most 67 éves és 32 éve nevelőszülő. Azt mondja, a gyerekek tartják fiatalon. Minél fiatalabb egy gyerek, ő is annál fiatalabbnak érzi magát. Jelenleg is négy gyermek életét egyengeti. Eredetileg öten voltak, de két hónapos korában hozzájuk kerülő Lizát, lánya két éve fogadta örökbe. Ezzel nincs egyedül. A saját helyzetüket ők ismerik és érthetik a legjobban. A már felnőttek közül sokan nem felejtenek és hiába szülnek sajátot, ott van az érzés, hogy gondoskodjanak azokról is, akiknek nem adatott meg. Így idő kérdése és maguk is nevelőszülőkké válnak.

Mások mindnyájan

Egy alig tíz éves kislány saját verssel készült. Azt olvasta fel a sorok közt ülő édesanyjának. Szemüveget viselt, de az örök anyuka arckifejezése árulkodó volt. Később maga is bevallotta, hogy mélyen meghatották a neki szánt sorok. Pedig edzett, kemény szíve van. Időnként el is kell engedni gyerekeket. A nehéz háttér egy életre szóló sebet okoz.

"Ami elmúlt, azon már nem tudunk változtatni. Ami előttük áll, a jövő, abban tudunk segíteni."

– mondja Szécsényi Sándor, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Dél-Dunántúli területi igazgatója. Jövőt akarnak mutatni, egy biztos alapot adni az életkezdéshez. Az ilyen rendezvényekkel ezt szeretnék megerősíteni.

Van egy másik világ. Itt mellettünk. Nem láthatjuk, nem érthetjük, amíg egyszer csak meg nem érint bennünket.

Fotók: Szilasi Szabolcs