SONY DSC

Új borágazati szabályozást alkottak, mely a szekszárdi gazdákat is érinti a jövő hónaptól!

Az új bortörvény 2021. augusztus 1-én lép életbe, ezzel egy időben hatályát veszti a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény.  A lényeges, a termelőket is érintő változások 2022-ben kezdődnek.

 

„Az az eddigi számos jogszabály helyett az új borágazati szabályozás három részből fog felépülni: a törvényből, kormányrendeletből, miniszteri rendeletből”

 

– hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Bevezetik a szakmai jövedéki nyilvántartást

A szabályozás érinti a szőlőtermesztést, azon belül a telepítést és újratelepítést, amely csak hegybíró engedélyével lehetséges. Háromféle szakmai jövedéki nyilvántartást vezetnek be: kisüzemit, általánost és online regisztert kell majd vezetni, valamint egyszerűbb lesz a borászati termékek forgalomba hozatala is. A törvény kiterjed a borászati termékek előállítására, kiszerelésére és tárolására is, a földrajzi árujelzőkre is.

Jön az ePincekönyv rendszer

Jelentős változás az ePincekönyv rendszer bevezetése, amely egy HEGYIR adatbázison alapul. Célja az EU-ban alkalmazandó jogszabályok adminisztrációjának megkönnyítése. A papíralapú ügyintézését elektronikus rendszer váltja fel. Az ePincekönyvbe 2022-től kell majd a szüreti bejegyzést megtenni, A rendszer nyilvántartja az adatszolgáltató FELIR azonosítóját, valamint az agrártámogatásokhoz szükséges ügyfélazonosítót.

 

Ellenőrzések végzését és jogkövetkezményeket is tárgyalja az új törvény, köztük a hegybírók közigazgatási és ellenőrzési szerepét is.

 

Forrás: agrotrend.hu