Életbe lépett a szigorítás.  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek. Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Nő a veszély

Az elmúlt 72 órában a Dunántúlon nem volt az erdei holt biomassza nedvességtartalmát kedvezően befolyásoló csapadék. Erdőn kívül több olyan gyorsan terjedő felszíni tűz is kialakult, ami jól mutatja a kockázat emelkedését. Az előrejelzés szerint a hétvégén nem várható csapadék. A kisebb záporok, zivatarok nem csökkentik jelentősen  a tűz kockázatot. A csapadékzóna szélén elfőrduló villámaktivitás és erős szél további tűzkockázatot jelenthet. Percek alatt fejlődő koronatüzek kialakulásához vezethet egy apró láng. Több ezer tonna erdei biomassza gyulladhat meg, környezetünk zöld területei válhatnak fekete, kormos fatörzsekké és fehér hamuvá. 

Nézzük, mit is TILOS

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken is. 

Sehol ne dobjanak el cigaretta csikket, használják a hamutartót. Az eloltottnak vélt cigaretta csikkek apró égő zsarátnokai sok erdő pusztulásáért felelősek.  

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

A térkép minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül, így minden esetben az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja.

A „napi összefoglalók” mellett egy interaktív tűzgyújtási tilalom térkép is az érdeklődők rendelkezésére áll, amelynek segítségével pontosan be tudod azonosítani a lakóhellyed környékén található erdőterületeket.

Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel, több hetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg.