Küzdelem az emberkereskedelem ellen. A Magyar Rendőrség is részt vesz az EUROPOL Emberkereskedelem elleni küzdelem világnapja alkalmából meghirdetett, figyelemfelhívó, megelőzési célú akciójában.

Tenni kell a kizsákmányolás ellen!

Az EMPACT Akcióterv az Európai Unió területén megvalósuló emberkereskedelem elleni küzdelemre fókuszál, a kizsákmányolás minden formájával szemben fellépve. Az egész világon emberek millióit tartják megalázó, lealacsonyító, embertelen körülmények között gyárakban, farmokon, lakásokban. 

Az emberkereskedelem egyre nagyobb méreteket ölt. 

A bűncselekmény alapja a kizsákmányolás 

A bűncselekmény fő jellemzője a rendszeres előnyszerzés érdekében történő kizsákmányolás. Az áldozatok nemcsak a külföldön prostituáltként dolgoztatott nők, férfiak és gyermekek, hanem azok is, akiket kényszermunkára és rabszolgaságra fognak. 

Magyarországon az áldozatok többsége  leginkább szexuális kizsákmányolásra irányuló bűncselekményekben sértettek.
 Merd vállalni!

A félelem nagy úr

Az áldozatok sokszor vagy félnek, és nem mernek a hatóságokhoz fordulni, vagy nincsenek tisztában azzal, hogy ők maguk kizsákmányolás áldozatai. 

Fontos tudatosítani bennük, hogy merjék felvállalni a helyzetüket, bízzanak a hatóságok munkájában! 

Bízzanak abban, hogy megfelelő segítséget és támogatást kapnak, valamint hogy az őket kizsákmányolókat elfogják és felelősségre vonják! A környezetükben élők igyekezzenek felismerni a jeleket, és tegyenek bejelentést, ha ismerőseik, szomszédjaik, szűkebb lakóközösségük körében emberek kizsákmányolására gyanakodnak!

 
Mindannyian tehetünk azért, hogy embertársaink ne váljanak emberkereskedők áldozataivá!!!

fotó: pixabay