Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Az egekbe emeli az Airbnb árakat a Forma-1 és a Sziget

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelentős drágulnak a szálláshelyek a fontosabb nemzetközi sportesemények és zenei fesztiválok helyszínein. A Money.co.uk Budapestet is említi cikkében, amely arról szól, mennyivel emelkednek az Airbnb-s bérleti díjak például a Forma-1 vagy éppen a Sziget Fesztivál idején.

A Magyar Nagydíj hétvégéjén átlagosan 120 ezer forint egy éjszakára egy lakás, amelyet egy héttel korábban nagyjából 50 ezer forintért lehet kivenni. A Portfolio egy olvasóra hivatkozva arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány előtti időszakban egy 80 négyzetméteres budapesti belvárosi lakás esetében – 100 százalék körüli foglaltság mellett – a havi 1 millió forintos bevétel sem volt ritka.

Visszatérve a Foma-1-re: a Monacoban 300 euróról (110 ezer forint) több mint 1250 euróra (460 ezer forint) ugrik az Airbnb-n hirdetett lakások éjszakánkénti ára. A lista második helyén a Kanadai és a Brit Nagydíj áll, amelynek idején 280 ezer forint körül mozog a szállásdíj, ami háromszorosa az átlagos tarifának. 

A Sziget Fesztivál alatt szintén megnő a kereslet a kiadó szálláshelyek iránt: ennek hatására átlagosan 55 ezer forintról 70 ezer forint fölé emelkedik a budapesti, Airbnb-n hirdetett lakások bérleti díja. A legnagyobb árnövelő hatása az angliai Glastonbury-nek van, amely a közeli Piltonban átszámítva 70 ezerről 230 ezer forintra emeli a kiadó Airbnb-k éjszakánkénti árát. Arányaiban a második a szerbiai EXIT, ott az újvidéki Airbnb-k 25 ezerről 65 ezer forintra drágulnak.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pexels.com