Ez így van a Tolna Megyei Balassa János Kórházban is. Ezen a napon a kórház és a rendelőintézet szakrendelései nem fogadnak betegeket, a sürgősségi ellátás, illetve az intézmény fekvőbeteg osztályai a hétvégén szokásos ügyeleti rend szerint működnek.

Ki volt Semmelweis Ignác?

Semmelweis Ignác magyar orvos   „az anyák megmentője”, a gyermekágyi láz okának felfedezője.  Elsőként tekintett a gyermekágyi lázra, mint egy fertőzés következményére és nem mint önálló betegségre. Rájött, hogy a boncolásokat is végző orvosok adják át a szülő nőknek a fertőzést. A megoldást a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetése jelentette, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta. Más osztályokon kezdetben nem is vezették be a vizsgálatok közötti és az osztályra való belépéskor kötelező klórvizes kézmosást, a kórtermek rendszeres takarítását és szellőztetését, hiába próbálta statisztikákkal is alátámasztani felfedezését.

Évekkel később, halála után derült fény a felfedezése hasznosságára, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték használni.

Manapság a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.
2013-ban az UNESCO Nemzetközi Tanácsadó Bizottsága „A világ emlékezete” program részének nyilvánította Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseit.