Kezdőlap KÉK HÍREK

Az életed múlik rajta

Sisakot kapott a fiatal, aki egy rosszul sikerült egykerekezés közben a fejét a betonba verte. A rendőrség ajándékát Bótáné Kiss Gabriella alezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési előadója adta át a fiatalnak.

A Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság így próbálja felhívni a figyelmet a védőfelszerelések használatának fontosságára.

Az eset május utolsó napján történt a délutáni órákban. Miután elesett, a 13 éves fiatal fiút kórházba szállították. Először úgy tűnt, komolyak a sérülései, végül kiderült, hogy sebei gyorsan begyógyulnak.

Ezért fontos a sisak és a többi védőfelszerelés

Erről a legtöbbet az országúti kerékpárosok mesélhetnének. Bár köztük is akadnak, akik makacsul ragaszkodnak a saját elképzeléseikhez, a többség fején látni sisakot. Megkérdeztünk egy helyi bringást, mi a véleménye a sisakhasználatról. Elmondta nekünk, hogy sok esetben az országúti útviszonyok kiszámíthatatlanok, az ügyesebbek sem tudnak felkészülni minden esetre. A kanyarokban néha előforduló zúzott kövön könnyen megcsúszik a virsligumi. A 40-50 kilométer per órával haladó kerékpáros fának vagy szalagkorlátnak csapódik, amit fejjel tompít. Hangsúlyozta, hogy:

agyrázkódás egy ilyen esés után szinte biztosan garantált, viszont a sisak életet ment.

Hozzátette, ha a sisakon a becsapódás tompítása után repedés keletkezik, akkor is vásároljunk belőle újat. Ebben az állapotban nem biztos, hogy egy újabb balesett során is véd. Amikor az árakról kérdeztük, megjegyezte, ő például olcsó sisakot nem venne. Ugyanakkor bármilyen árkategóriájú sisak is legyen a fejünkön, az életünk múlhat rajta.

Fotó: police.hu Illusztráció: unsplash.com